Owsianka to jedna z propozycji śniadaniowych. Lekka, wspomagająca trawienie i przede wszystkim – pyszna! Można ją przygotować w wielu różnych wariantach, w zależności od naszych preferencji. Wszystko co musimy zrobić, to ugotować płatki owsiane na mleku lub wodzie i połączyć z dodatkami. Jakimi?
Co dodać do owsianki?
Podstawowa owsianka powstaje poprzez ugotowanie płatków owsianych i wymieszanie ich z dodatkami. Do jej przygotowania warto wykorzystać takie oto składniki:
a) Owsianki na słodko:
Oprócz zwykłego wymieszania ugotowanych płatków z dodatkami, owsiankę można także zapiec lub zrobić w wersji pitnej.
Co dodać do owsianki?
Podstawowa owsianka powstaje poprzez ugotowanie płatków owsianych i wymieszanie ich z dodatkami. Do jej przygotowania warto wykorzystać takie oto składniki:
a) Owsianki na słodko:
- Bakalie – rodzynki, żurawina, orzechy – to dodatki, które można wykorzystać praktycznie przez cały rok. Jeśli nie chcemy ich dodatkowo sparzać, można je wrzucić razem z płatkami do gotującej się wody lub mleka.
- Świeże owoce – najlepiej się sprawdzą maliny, truskawki, kiwi, porzeczki, jagody i borówki. Można sięgnąć także po brzoskwinie, banany, marakuję czy nawet po ananasa.
- Dżemy i konfitury – można po nie sięgać przez cały rok i z ich pomocą stworzyć owsiankę warstwową. Najlepiej oczywiście wykorzystać domowe przetwory, ale można się także posłużyć kupnymi.
- Kremy orzechowe i czekoladowe – idealne do owsianek w wersji deserowej. Słodkie, wyraziste, doskonale łączą się z owsiankami ugotowanymi na mleku.
- Warzywa – najlepiej sięgnąć w tym wypadku po pomidory, cebulę i nowalijki. Taka owsianka świetnie sprawdzi się na śniadanie. Warzywa mogą być świeże, gotowane, konserwowe, jak i smażone.
- Sery i wędliny – wzbogacają smak owsianki. Można tutaj wykorzystać rozmaite rodzaje wędlin (wędzone, suszone) i serów (białe, żółte, wędzone).
Oprócz zwykłego wymieszania ugotowanych płatków z dodatkami, owsiankę można także zapiec lub zrobić w wersji pitnej.
- Owsianka pieczona – płatki owsiane miesza się z mlekiem lub wodą oraz dodatkami i przelewa do naczynia żaroodpornego. Całość piecze się ok. 30 minut w 180 st. C.
- Owsianka do picia – ugotowaną owsiankę blenduje się na gładką masę i przelewa do kubka. Warto w tym wariancie zamiast świeżych owoców, użyć dżemów lub konfitur.
- Owsianka warstwowa – ugotowaną owsiankę oraz dodatki umieszcza się warstwami w przezroczystej misce.
SylaUla