Owsianka to zdrowa propozycja na śniadanie. Można ją przygotować na wiele różnych sposobów – warstwową, pieczoną, wytrawną lub słodką. Najprostszą wersją jest owsianka gotowana, którą można przyrządzić na wodzie lub mleku. Jak to zrobić?
Jak gotować owsiankę?
Gotowanie płatków owsianych nie jest trudne. Wystarczy kilka-kilkanaście minut, aby cieszyć się pyszną, zdrową owsianką.
a) Jak ugotować owsiankę na mleku?
Czas gotowania owsianki zależy od tego, jakich płatków do niej użyjemy. Najszybciej gotują się oczywiście płatki błyskawiczne. Należy jednak na nie uważać – są one drobno zmielone i najczęściej mocno przetworzone. A co za tym idzie – nie posiadają tylu cennych składników.
Lepszą wersją są płatki owsiane pełnoziarniste lub tzw. górskie. Można je poznać po dużych płatkach owsa i określonym, lekko podłużnym kształcie. Gotuje się je ok. 10-15 minut. Można ten proces skrócić poprzez zalanie ich wodą i moczenie ich przez całą noc.
Jak gotować owsiankę?
Gotowanie płatków owsianych nie jest trudne. Wystarczy kilka-kilkanaście minut, aby cieszyć się pyszną, zdrową owsianką.
a) Jak ugotować owsiankę na mleku?
- Do zrobienia owsianki na mleku będą potrzebne: płatki owsiane, mleko (krowie lub roślinne), bakalie lub świeże owoce.
- Mleko zagotowujemy, wsypujemy płatki owsiane i gotujemy do miękkości.
- Owsiankę przelewamy do miski, dodajemy owoce lub bakalie. Gotowe!
- Do ugotowania owsianki na wodzie będą potrzebne: płatki owsiane, woda oraz dodatki.
- Wodę zagotowujemy w rondlu lub garnku i wsypujemy płatki owsiane.
- Gotujemy do miękkości, przelewamy do miski i serwujemy z dodatkami. Smacznego!
Czas gotowania owsianki zależy od tego, jakich płatków do niej użyjemy. Najszybciej gotują się oczywiście płatki błyskawiczne. Należy jednak na nie uważać – są one drobno zmielone i najczęściej mocno przetworzone. A co za tym idzie – nie posiadają tylu cennych składników.
Lepszą wersją są płatki owsiane pełnoziarniste lub tzw. górskie. Można je poznać po dużych płatkach owsa i określonym, lekko podłużnym kształcie. Gotuje się je ok. 10-15 minut. Można ten proces skrócić poprzez zalanie ich wodą i moczenie ich przez całą noc.