Jak ugotować owsiankę?

Owsiankę można ugotować na wodzie lub mleku. Wystarczy płatki wsypać do gorącego płynu i gotować do momentu, aż zmiękną.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak ugotować owsiankę?
fot. Fotolia
Owsianka to zdrowa propozycja na śniadanie. Można ją przygotować na wiele różnych sposobów – warstwową, pieczoną, wytrawną lub słodką. Najprostszą wersją jest owsianka gotowana, którą można przyrządzić na wodzie lub mleku. Jak to zrobić?

Jak gotować owsiankę?

Gotowanie płatków owsianych nie jest trudne. Wystarczy kilka-kilkanaście minut, aby cieszyć się pyszną, zdrową owsianką.

a) Jak ugotować owsiankę na mleku?
  • Do zrobienia owsianki na mleku będą potrzebne: płatki owsiane, mleko (krowie lub roślinne), bakalie lub świeże owoce.
  • Mleko zagotowujemy, wsypujemy płatki owsiane i gotujemy do miękkości.
  • Owsiankę przelewamy do miski, dodajemy owoce lub bakalie. Gotowe!
b) Jak ugotować owsiankę na wodzie?
  • Do ugotowania owsianki na wodzie będą potrzebne: płatki owsiane, woda oraz dodatki.
  • Wodę zagotowujemy w rondlu lub garnku i wsypujemy płatki owsiane.
  • Gotujemy do miękkości, przelewamy do miski i serwujemy z dodatkami. Smacznego!
Jakie płatki owsiane wybrać do owsianki?

Czas gotowania owsianki zależy od tego, jakich płatków do niej użyjemy. Najszybciej gotują się oczywiście płatki błyskawiczne. Należy jednak na nie uważać – są one drobno zmielone i najczęściej mocno przetworzone. A co za tym idzie – nie posiadają tylu cennych składników.

Lepszą wersją są płatki owsiane pełnoziarniste lub tzw. górskie. Można je poznać po dużych płatkach owsa i określonym, lekko podłużnym kształcie. Gotuje się je ok. 10-15 minut. Można ten proces skrócić poprzez zalanie ich wodą i moczenie ich przez całą noc.