Owsianka - przywraca ciepłe wspomnienia z dzieciństwa sprawiając, że staje się głównym składnikiem posiłków w wielu domach. Podawana zarówno na ciepło jak i na zimno, w postaci gęstego kleiku czy chrupiącego podwieczorku idealnie uzupełnia każdy posiłek. Zagorzali fani owsianki jak i jej przeciwnicy odkryją z nami na nowo jej zalety.
Płatki owsiane - jak wybrać?
Na sklepowych półkach pojawiają się coraz to nowsze propozycje, które mają znacznie przyspieszyć przygotowanie codziennej porcji pożywnej owsianki. Jak wybrać tę najlepszą i na co zwrócić uwagę?
Płatki błyskawiczne - Dzięki wcześniejszej obróbce przygotujemy je najszybciej. Zwinięte bardzo cieniutko i pocięte na mniejsze kawałeczki gwarantują szybki posiłek w 5 minut. Niestety tracą na wartości i smaku, co sprawia, że nie jest to najzdrowsza z możliwych opcji. Z nich otrzymamy najgęstszą i mączystą odmianę owsianki.
Płatki górskie (owsiane) - Mniej przetworzone, zachowują więcej właściwości i mikroelementów niż płatki błyskawiczne. Podczas wstępnego przygotowania zostały zwinięte i pocięte na grubsze kawałeczki niż wyżej wymieniona odmiana. Płatki są aromatyczne i bardziej wyraziste w smaku.
Grysik owsiany - To rodzaj kaszki owsianej, która w porównaniu do jej poprzedniczek nie została poddana żadnej obróbce termicznej. Zawiera najwięcej składników odżywczych, przez co jest uznawana za najwartościowszą. Smak i konsystencja z pewnością rekompensują dłuższy czas poświęcony na jej przygotowanie. Znana również pod inną nazwą, jako płatki irlandzkie.
Sposób na idealną owsiankę
Przygotowując porcję dla czteroosobowej rodziny potrzebujemy 2 szklanki płatków (najlepiej górskich) i 3 szklanki wody, uprzednio przefiltrowanej. Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy płatki, dodając szczyptę soli. Gotujemy przez 5 minut, mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką. Po tym czasie ściągamy garnek z palnika i przykrywamy pokrywką. To sprawi, że płatki szybciej nasiąkną i zrobią się delikatne i kremowe w smaku.
Dla zdrowia i urody
Płatki owsiane pozwolą na lepszą kontrolę wagi podczas zmagań o wymarzoną sylwetkę. Unikając, lub co gorsze, eliminując węglowodany z diety, popełniamy podstawowy błąd. Skrupulatnie licząc kalorie zapominamy, że to one najszybciej zwalczają głód oraz ryzyko podjadania miedzy posiłkami.
Naturalnie wolne od GMO są gwarancją zdrowego posiłku. Należy się jednak upewnić, czy przy produkcji nie zostały użyte inne zboża, mogące stanowić ryzyko występowania pewnych modyfikacji w ich składzie.
W trosce o zdrowie należy cierpliwie i dokładnie czytać etykiety, by uniknąć złych wyborów. Płatki owsiane idealnie pozwalają obniżać cholesterol, stabilizując poziom glukozy we krwi. Bogate w składniki odżywcze skutecznie uzupełniają dietę w tiaminę, magnez, fosfor, cynk, selen oraz żelazo.
Klasycznie i z fantazją
Ile podniebień i gustów, tyle rodzajów owsianki. Każda smakuje inaczej, bardziej lub mniej wytwornie. Jej wszechstronność to jedna z zalet, za którą jest ceniona i lubiana. Gotując w mleku, z dodatkiem cynamonu, imbiru i miodu, będzie idealną propozycją na mroźne poranki i wieczory.
Owoce - świeże, suszone, w zalewie bądź kandyzowane - każde smakują dobrze jako dodatek. Płatki przygotowane w mleczku kokosowym z dodatkiem wiórków i odrobiną żurawiny nieco odmieni klasyczną wersję podawaną na co dzień.
A może coś chrupiącego? Pestki dyni, nasiona słonecznika, czy prażone płatki migdałów podkreślą lekko orzechowy smak owsianki wzbogacając ją dodatkowo o cenne witaminy z grupy B, jednocześnie chroniąc przed nowotworami.
Jakie są Wasze pomysły na przygotowanie owsianki? Jakich dodatków używacie, by nieco wzbogacić jej smak? Podzielcie się z Nami swoimi spostrzeżeniami - czy często gości w Waszym jadłospisie?
Płatki owsiane - jak wybrać?
Na sklepowych półkach pojawiają się coraz to nowsze propozycje, które mają znacznie przyspieszyć przygotowanie codziennej porcji pożywnej owsianki. Jak wybrać tę najlepszą i na co zwrócić uwagę?
Płatki błyskawiczne - Dzięki wcześniejszej obróbce przygotujemy je najszybciej. Zwinięte bardzo cieniutko i pocięte na mniejsze kawałeczki gwarantują szybki posiłek w 5 minut. Niestety tracą na wartości i smaku, co sprawia, że nie jest to najzdrowsza z możliwych opcji. Z nich otrzymamy najgęstszą i mączystą odmianę owsianki.
Płatki górskie (owsiane) - Mniej przetworzone, zachowują więcej właściwości i mikroelementów niż płatki błyskawiczne. Podczas wstępnego przygotowania zostały zwinięte i pocięte na grubsze kawałeczki niż wyżej wymieniona odmiana. Płatki są aromatyczne i bardziej wyraziste w smaku.
Grysik owsiany - To rodzaj kaszki owsianej, która w porównaniu do jej poprzedniczek nie została poddana żadnej obróbce termicznej. Zawiera najwięcej składników odżywczych, przez co jest uznawana za najwartościowszą. Smak i konsystencja z pewnością rekompensują dłuższy czas poświęcony na jej przygotowanie. Znana również pod inną nazwą, jako płatki irlandzkie.
Sposób na idealną owsiankę
Przygotowując porcję dla czteroosobowej rodziny potrzebujemy 2 szklanki płatków (najlepiej górskich) i 3 szklanki wody, uprzednio przefiltrowanej. Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy płatki, dodając szczyptę soli. Gotujemy przez 5 minut, mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką. Po tym czasie ściągamy garnek z palnika i przykrywamy pokrywką. To sprawi, że płatki szybciej nasiąkną i zrobią się delikatne i kremowe w smaku.
Dla zdrowia i urody
Płatki owsiane pozwolą na lepszą kontrolę wagi podczas zmagań o wymarzoną sylwetkę. Unikając, lub co gorsze, eliminując węglowodany z diety, popełniamy podstawowy błąd. Skrupulatnie licząc kalorie zapominamy, że to one najszybciej zwalczają głód oraz ryzyko podjadania miedzy posiłkami.
Naturalnie wolne od GMO są gwarancją zdrowego posiłku. Należy się jednak upewnić, czy przy produkcji nie zostały użyte inne zboża, mogące stanowić ryzyko występowania pewnych modyfikacji w ich składzie.
W trosce o zdrowie należy cierpliwie i dokładnie czytać etykiety, by uniknąć złych wyborów. Płatki owsiane idealnie pozwalają obniżać cholesterol, stabilizując poziom glukozy we krwi. Bogate w składniki odżywcze skutecznie uzupełniają dietę w tiaminę, magnez, fosfor, cynk, selen oraz żelazo.
Klasycznie i z fantazją
Ile podniebień i gustów, tyle rodzajów owsianki. Każda smakuje inaczej, bardziej lub mniej wytwornie. Jej wszechstronność to jedna z zalet, za którą jest ceniona i lubiana. Gotując w mleku, z dodatkiem cynamonu, imbiru i miodu, będzie idealną propozycją na mroźne poranki i wieczory.
Owoce - świeże, suszone, w zalewie bądź kandyzowane - każde smakują dobrze jako dodatek. Płatki przygotowane w mleczku kokosowym z dodatkiem wiórków i odrobiną żurawiny nieco odmieni klasyczną wersję podawaną na co dzień.
A może coś chrupiącego? Pestki dyni, nasiona słonecznika, czy prażone płatki migdałów podkreślą lekko orzechowy smak owsianki wzbogacając ją dodatkowo o cenne witaminy z grupy B, jednocześnie chroniąc przed nowotworami.
Jakie są Wasze pomysły na przygotowanie owsianki? Jakich dodatków używacie, by nieco wzbogacić jej smak? Podzielcie się z Nami swoimi spostrzeżeniami - czy często gości w Waszym jadłospisie?
LauraLaura
karola25