Sery żółte twarde, półtwarde, miękkie

sery twarde, półtwarde, miękkie- produkowane w Polsce i nie tylko

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Sery żółte twarde, półtwarde, miękkie

SERY TWARDE I PÓŁTWARDE: ser ementalski - zapach sera słodkawy, delikatnie orzechowy ser warmiński ser ma łagodny lub lekko pikantny, kwaskowaty smak ser gouda - twardy ser podpuszczkowy, typ sera holenderskiego ser edamski - ma łagodny smak, delikatny, lekko kwaskowaty ser tylżycki - ma pikantny smak, umiarkowanie słony ser cheddar- twardy dojrzewający ser podpuszczkowy o lekko kwaskowatym smaku, wyrabiany z mleka krowiego ser myśliwski- pikantny smak i zapach wędzenia ser salami - rodzaj sera podpuszczkowego

SERY MIĘKKIE: ser rokpol - gatunek owczego sera, porośniętego pleśnią ser limburski - miękki ser podpuszczkowy, pierwotnie wyrabiany w Belgii ser romadur - miękki ser dojrzewający o łagodnym smaku ser camembert - miękki ser podpuszczkowy, ma łagodny smak i zapach pieczarek, pierwotnie wyrabiany we Francji