Kasze wracają do kulinarnych łask. Coraz częściej można je spotkać nie tylko w roli dodatku do wyrafinowanych dań, ale także jako główny element potrawy. Kasze są tanie, a ich niezaprzeczalne wartości odżywcze oraz zdrowotne potwierdzono w wielu badaniach naukowych. Kasze zalecane są jako jeden z podstawowych składników diety rekomendowanej przez Instytut Żywności i Żywienia.
Kasza gryczana
Zdjęcie Fotolia
Kasza gryczana to królowa kasz! Jest bezglutenowa, wysokobłonnikowa, ma niski indeks glikemiczny. Jest także bardzo dobrym źródłem wapnia, fosforu, cynku oraz kwasu foliowego. Zawiera białko o wysokiej wartości odżywczej. Białko kaszy gryczanej dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów egzogennych tzn. takich, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować, a które muszą być dostarczone z pożywieniem dla prawidłowego rozwoju organizmu.
Kasza gryczana jest bogata w antyoksydanty, takie jak: rutyna, kwercetyna, procyjanidyna i pelargonidyna. Dzięki wysokiej zawartości rutyny i kwercetyny kasza gryczana wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiega powstawaniu żylaków, czerwonych przebarwień na skórze (tzw. pajączków), a także obrzęków.
Wykazuje także właściwości przeciwzakrzepowe, co pozytywnie wpływa na leczenie choroby niedokrwiennej serca, spowalniania procesy starzenia się, wspomaga odporność organizmu, regulację gospodarki hormonalnej oraz glukozy i insuliny. Kasza gryczana zawiera także D-chiro-inozytol, czyli związek, który bierze udział w prawidłowym działaniu insuliny. Kasza gryczana nie ma konkurentów, dostarcza kilka razy więcej magnezu, dwa razy więcej żelaza oraz potasu i cztery razy więcej cynku i witaminy B1, B6 niż kasza jęczmienna.
Kasza jaglana
Zdjęcie Fotolia
Kasza jaglana to najbardziej uniwersalna kasza. Można wyczarować z niej niemal wszystko. Smakuje na słodko, słono, jako farsz, dodatek do dań, mus z owocami czy ciasto. Jest bezglutenowa i spośród wszystkich kasz zawiera najwięcej żelaza, miedzi, witaminy B1, B2 i B6. Pod względem zawartości cynku prawie dorównuje kaszy gryczanej.
Kasza jaglana jest fantastycznym źródłem krzemu, czyli pierwiastka, który odpowiada za mocne kości, stawy i paznokcie. Jednocześnie utrzymuje w dobrej formie ściany naczyń krwionośnych i elastyczność skóry, zwiększa odporność, łagodzi stany zapalne, ułatwia eliminację szkodliwych substancji z organizmu, spowalnia procesy starzenia się i wiotczenie skóry.
Ponadto kasza jaglana jest źródłem lecytyny, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz bierze udział w rozwoju mózgu i procesach zapamiętywania. Jest więc szczególnie ważna dla kobiet w ciąży, dzieci czy osób intensywnie pracujących umysłowo. Dodatkowo lecytyna wykazuje działanie obniżające stężenie złego cholesterolu i triglicerydów, obniżając przy tym lepkość krwi. Kasza jaglana zawiera ligniny, które z jednej strony działają jak fitohormony, wyrównując gospodarkę hormonalną (skuteczne w zapobieganiu nowotworom piersi), a z drugiej strony są silnymi przeciwutleniaczami, spowalniającymi procesy starzenia się i chroniącymi przed powstawaniem nowotworów.
Kasza jęczmienna
Zdjęcie Fotolia
Występuje w kilku odmianach handlowych. Znamy ją jako: Kaszę pęczak, Kaszę perłową (kasza mazurska), Kaszę łamaną (wiejską). Kasza jęczmienna wskazana jest dla osób z zaburzeniami lipidowymi oraz glikemicznymi. Choć nie zawiera tak dużo minerałów, aminokwasów i witamin jak inne kasze, to ma niezwykle pozytywny wpływ na stan jelit, lipemię i poziom glukozy.
Jest bardzo dobrym źródłem β-glukanu, który obniża poziom cholesterolu. 100g kaszy jęczmiennej (1 woreczek) dostarcza 4,3 – 5,3 β-glukanu, a już 3g na dobę pozwalają zmniejszenie stężenia złego cholesterolu (od 19% do 24% w porównaniu do osób, których dieta nie zawiera jęczmienia).
Ponadto zawiera fitozwiązki, takie jak sterole i tokotrienosterole, które także obniżają cholesterol. Zawarte w kaszy jęczmiennej fitoskładniki mają właściwości przeciwalergiczne, przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwnowotworowe oraz przeciwzapalne. Spowalniają również procesy starzenia, wzmacniają mięśnie i naczynia krwionośne oraz działają ochronnie na miąższ wątroby, nerki i serce.
Dietetyk, mgr Agnieszka Ślusarska-Staniszewska
Zobacz przepisy na dania z kaszą >>>
Jeśli znasz jakieś ciekawe przepisy na dania z kaszą gryczaną, jaglaną, jęczmienną bądź innymi rodzajami kasz dodaj je, klikając w poniższy przycisk:
Informacje prasowe
Nina W.