Powody, dla których warto jeść kasze

  • 1

Gryczana, jaglana, jęczmienna to najpopularniejsze z kasz. Z rozgłosem, głośno i z pompą wracają do kulinarnych łask. Doceniane za walory smakowe i zdrowotne. Dowiedzcie się, dlaczego warto włączyć je do swojego menu!

         
ocena: 4/5 głosów: 6
Powody, dla których warto jeść kasze
fot. informacje prasowe

Kasze wracają do kulinarnych łask. Coraz częściej można je spotkać nie tylko w roli dodatku do wyrafinowanych dań, ale także jako główny element potrawy. Kasze są tanie, a ich niezaprzeczalne wartości odżywcze oraz zdrowotne potwierdzono w wielu badaniach naukowych. Kasze zalecane są jako jeden z podstawowych składników diety rekomendowanej przez Instytut Żywności i Żywienia.

Zgodnie z piramidą żywieniową powinniśmy jeść około 6 porcji produktów zbożowych dziennie, w tym minimum 2 porcje warto zarezerwować na kaszę. Najlepiej kasze łączyć z warzywami i źródłami białka tzn. mięsem, jajem lub rybą. W przypadku diet wegetariańskich – spożywać ze strączkami i nasionami. Kasze są bogatym źródłem skrobi (60% - 79%), która powoli rozkładana jest na cukier prosty, czyli glukozę. Obok skrobi drugim składnikiem jest białko roślinne (7% - 13%) oraz błonnik i witaminy, szczególnie te z grupy B oraz PP, kwas foliowy i wit. E, a także cenne pierwiastki mineralne głównie: żelazo, magnez, potas, fosfor, wapń, cynk, miedź, mangan i krzem.

Kasza gryczana

kasza gryczana
Zdjęcie Fotolia

Kasza gryczana to królowa kasz! Jest bezglutenowa, wysokobłonnikowa, ma niski indeks glikemiczny. Jest także bardzo dobrym źródłem wapnia, fosforu, cynku oraz kwasu foliowego. Zawiera białko o wysokiej wartości odżywczej. Białko kaszy gryczanej dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów egzogennych tzn. takich, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować, a które muszą być dostarczone z pożywieniem dla prawidłowego rozwoju organizmu.

Kasza gryczana jest bogata w antyoksydanty, takie jak: rutyna, kwercetyna, procyjanidyna i pelargonidyna. Dzięki wysokiej zawartości rutyny i kwercetyny kasza gryczana wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiega powstawaniu żylaków, czerwonych przebarwień na skórze (tzw. pajączków), a także obrzęków.

Wykazuje także właściwości przeciwzakrzepowe, co pozytywnie wpływa na leczenie choroby niedokrwiennej serca, spowalniania procesy starzenia się, wspomaga odporność organizmu, regulację gospodarki hormonalnej oraz glukozy i insuliny. Kasza gryczana zawiera także D-chiro-inozytol, czyli związek, który bierze udział w prawidłowym działaniu insuliny. Kasza gryczana nie ma konkurentów, dostarcza kilka razy więcej magnezu, dwa razy więcej żelaza oraz potasu i cztery razy więcej cynku i witaminy B1, B6 niż kasza jęczmienna.

Kasza jaglana

kasza jaglana
Zdjęcie Fotolia

Kasza jaglana to najbardziej uniwersalna kasza. Można wyczarować z niej niemal wszystko. Smakuje na słodko, słono, jako farsz, dodatek do dań, mus z owocami czy ciasto. Jest bezglutenowa i spośród wszystkich kasz zawiera najwięcej żelaza, miedzi, witaminy B1, B2 i B6. Pod względem zawartości cynku prawie dorównuje kaszy gryczanej.

Kasza jaglana jest fantastycznym źródłem krzemu, czyli pierwiastka, który odpowiada za mocne kości, stawy i paznokcie. Jednocześnie utrzymuje w dobrej formie ściany naczyń krwionośnych i elastyczność skóry, zwiększa odporność, łagodzi stany zapalne, ułatwia eliminację szkodliwych substancji z organizmu, spowalnia procesy starzenia się i wiotczenie skóry.

Ponadto kasza jaglana jest źródłem lecytyny, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz bierze udział w rozwoju mózgu i procesach zapamiętywania. Jest więc szczególnie ważna dla kobiet w ciąży, dzieci czy osób intensywnie pracujących umysłowo. Dodatkowo lecytyna wykazuje działanie obniżające stężenie złego cholesterolu i triglicerydów, obniżając przy tym lepkość krwi. Kasza jaglana zawiera ligniny, które z jednej strony działają jak fitohormony, wyrównując gospodarkę hormonalną (skuteczne w zapobieganiu nowotworom piersi), a z drugiej strony są silnymi przeciwutleniaczami, spowalniającymi procesy starzenia się i chroniącymi przed powstawaniem nowotworów.

Kasza jęczmienna

kasza jęczmienna
Zdjęcie Fotolia

Występuje w kilku odmianach handlowych. Znamy ją jako: Kaszę pęczak, Kaszę perłową (kasza mazurska), Kaszę łamaną (wiejską). Kasza jęczmienna wskazana jest dla osób z zaburzeniami lipidowymi oraz glikemicznymi. Choć nie zawiera tak dużo minerałów, aminokwasów i witamin jak inne kasze, to ma niezwykle pozytywny wpływ na stan jelit, lipemię i poziom glukozy.

Jest bardzo dobrym źródłem β-glukanu, który obniża poziom cholesterolu. 100g kaszy jęczmiennej (1 woreczek) dostarcza 4,3 – 5,3 β-glukanu, a już 3g na dobę pozwalają zmniejszenie stężenia złego cholesterolu (od 19% do 24% w porównaniu do osób, których dieta nie zawiera jęczmienia).

Ponadto zawiera fitozwiązki, takie jak sterole i tokotrienosterole, które także obniżają cholesterol. Zawarte w kaszy jęczmiennej fitoskładniki mają właściwości przeciwalergiczne, przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwnowotworowe oraz przeciwzapalne. Spowalniają również procesy starzenia, wzmacniają mięśnie i naczynia krwionośne oraz działają ochronnie na miąższ wątroby, nerki i serce.

Dietetyk, mgr Agnieszka Ślusarska-Staniszewska

Zobacz przepisy na dania z kaszą >>>

Jeśli znasz jakieś ciekawe przepisy na dania z kaszą gryczaną, jaglaną, jęczmienną bądź innymi rodzajami kasz dodaj je, klikając w poniższy przycisk:

                                  



Informacje prasowe