Sałatka z ogórków w occie, czyli tzw. sałatka szwedzka sama w sobie jest pyszną przekąską i surówką do obiadu. Szczególnie dobrze smakuje  z majonezem i ziemniakami. 
Ogórki po warszawsku

Ogórki po warszawsku

Ogórki po warszawsku przygotowuje się z niewielkich ogórków, pokrojonych w słupki. Są to ogórki konserwowe, które przyrządzane są w marynacie octowej. Najlepiej smakują z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, białej gorczycy, marchewki oraz czosnku. Można dodać do nich chrzan lub papryczkę chili, żeby były ostrzejsze. Poleca się podawanie ogórków po warszawsku w formie przekąski do obiadu.

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone

Kiszone ogórki to polski przysmak, który jest przygotowywany w glinianych beczkach lub słojach. Podczas procesu kiszenia zyskują nowych właściwości odżywczych, które wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn oraz działają zbawiennie na sylwetkę. Pozostały kwas mlekowy możemy wykorzystać do przyrządzenia barszczu oraz zakwasu. Są idealnym dodatkiem do kanapek, sałatek jarzynowych i śledziowych.

Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe powstają poprzez marynowanie. Umyte warzywa w skórce należy włożyć do słoika wraz z: krążkami cebuli, plasterkami marchewki, ząbkami czosnku, chrzanem, koprem, zielem angielskim, pieprzem w ziarnach, gorczycą i liściem laurowym. W rondelku należy podgrzać wodę, ocet, sól i cukier, a następnie zalać ogórki, aż po ich czubki. Przetwory pasteryzuje się przez 10 minut we wrzątku lub piekarniku. Słoiki warto również postawić do góry dnem, by się zawekowały, a następnie przenieść w chłodne, ciemne miejsce. Ogórki konserwowe świetnie smakują również z: dodatkiem chili, miodem i musztardą.

Mizeria na zimę

Mizeria na zimę

Wszyscy uwielbiamy mizerię latem – porą roku, kiedy ogórki są łatwo dostępne, tanie i przede wszystkim świeże. Wykorzystując duże ogórki, które nie nadają się do kiszenia, można przygotować mizerię na zimę i cieszyć się smakiem przetworu praktycznie cały rok. Obok dużych ogórków do przygotowania tej znakomitej przystawki do obiadu potrzebna będzie nam także cebula, sól, pieprz i cukier, ocet oraz opcjonalnie koperek. Wystarczy pokroić ogórki, wymieszać z pozostałymi składnikami, nałożyć mizerię do słoików, zakręcić i pasteryzować około 15 minut.

Ogórki po meksykańsku

Ogórki po meksykańsku

Ogórki po meksykańsku przyrządza się z niewielkich ogórków, które można pokroić w słupki lub zostawić całe. Do ich przygotowania potrzeba: czosnku, ostrej papryki, oleju rzepakowego lub słonecznikowego, octu i cukru. Najlepiej jeśli przed wymieszaniem wszystkich składników, ogórki zasypie się solą i zostawi na kilka godzin. Wtedy stają się one bardziej miękkie, a przez to są później znacznie smaczniejsze. Poleca się podawanie ogórków meksykańskich jako dodatek do obiadu.

Pikle z ogórków

Pikle z ogórków

Pikle z ogórków to jedne z najczęściej przygotowywanych przetworów z ogórków na zimę. Możemy je wzbogacać różnorodnymi przyprawami jednak zawsze zalewamy je słodko-kwaśną marynatą. Zalewa do pikli z ogórków robiona jest przede wszystkim z octu, cukru, soli oraz gorczycy. Oczywiście każdy ma swój ulubiony sposób ich serwowania, możemy przygotować pikle z ogórków pikantne z chili, miodem, czy z papryką.

Ogórki po cygańsku

Ogórki po cygańsku

Ogórki po cygańsku przygotowuje się ze świeżych i najlepiej niezbyt dużych ogórków. Można pokroić je w plastry, w słupki lub zostawić całe. Przyrządza się je z dodatkiem czosnku, kopru, chrzanu, liści winorośli oraz ziela angielskiego. Można dodać również pomidory obrane ze skórki. Zalewę do ogórków po cygańsku przygotowuje się z wody z cukrem i octem. Poleca się podawanie ich jako przystawki do obiadu.

Sałatka szwedzka

Sałatka szwedzka

Pochodząca ze Skandynawii sałatka szwedzka jest świetnym pomysłem na zimowy czas. Kiedy nie ma w sklepach świeżych warzyw, ten rodzaj sałatki, oparty na zakonserwowanych przetworach, jest idealnym rozwiązaniem. Składa się głównie z ogórków gruntowych z dodatkiem marchewki, octu i soli. W przeciwieństwie do przetworów sklepowych, sałatki domowej roboty mają słodkawy smak i delikatny aromat, przez co idealnie pasują jako dodatek do kanapek lub obiadu.

Znaleźliśmy 884 przepisów w kategorii Sałatka z ogórków

Mizeria z porem

Mizeria z porem

Justi2401 Justi2401

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka szefa

Sałatka szefa

Justi2401 Justi2401

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: