Ogólne informacje o ogórkach
Warzywo to pochodzi z Azji Środkowej; w obrębie rośliny tego rodzaju można wyróżnić 53 gatunki. Jako pierwszy szklarniową hodowlę ogórka rozpoczął król Francji Ludwik XIV. Obecnie ogórka hoduje się niemal na całym świecie. Ci, którzy uprawiają to warzywo w swoich przydomowych ogródkach już mogą cieszyć się pierwszymi zbiorami (sezon ogórkowy rozpoczyna się w wakacje).
Właściwości ogórków
Ogórek w 95% składa się z wody. Zawiera małe ilości witamin C, A, K oraz witaminy z grupy B i kwas foliowy. W tym warzywie znajdują się także następujące sole mineralne: magnez, miedź, potas oraz mangan. Wartość odżywcza ogórków nie jest zbyt duża, jednak są one cenione z innego powodu: zawierają związki o charakterze zasadowym, które odkwaszają organizm.
Zdjęcie: Fotolia
Przetwory z ogórków
Przypatrując się ogórkom przez pryzmat sposobów spożycia, śmiało można powiedzieć, że jest to bardzo wszechstronne warzywo. Możesz je jeść na surowo, w sałatkach i na kanapkach bądź po przetworzeniu. Ogórki z dodatkiem śmietany to wspaniały dodatek do obiadu jako mizeria, można je także zetrzeć na tarce, wtedy wraz z czosnkiem tworzą znakomite tzatziki.
Jesienią i zimą przetwory z ogórków cieszą się dużą popularnością. Są znakomitą przekąską i dodatkiem do dań obiadowych. Warzywa te idealnie nadają się do marynowania oraz wekowania. Przetwory z ogórków są łatwe w przygotowaniu i co najważniejsze - przyrządza się je bardzo szybko, a smakują naprawdę wyśmienicie.
Środek lata to najlepszy moment, by zacząć przygotowywać te pyszności z ogórków. Co warto wiedzieć? Po pierwsze pamiętaj o słoikach. Uszykuj je sobie wcześniej (mogą być z poprzedniego roku ).
Ich wielkość zależy od tego, co będziesz robić - czy sałatki (średnie słoiki), czy ogórki kiszone (najlepsze są słoiki duże, 2 litry i więcej), natomiast do ogórków konserwowych wystarczą jednolitrowe słoiki.
Przygotuj także wszelkie niezbędne produkty: ocet, sól, cukier, przyprawa do ogórków - to najczęściej potrzebne artykuły. Zadbaj o to zanim zaczniesz robić przetwory, by potem nie denerwować się, że czegoś Ci brakuje.
Niektóre przetwory z ogórków trzeba pasteryzować, to znaczy, że słoiki z gorącą zalewą należy umieścić w dużym garnku napełnionym wodą i gotować do momentu wrzenia. Pamiętaj, by przygotować odpowiednie naczynie do tej czynności
Najważniejsze rzeczy już wiesz. Zobacz teraz, jak wspaniałe przetwory zrobisz z ogórków. Ciesz się ich smakiem, kiedy tylko chcesz. Skorzystaj z naszych przepisów!
Ogórki małosolne i kiszone są wspaniałym dodatkiem do obiadu lub kanapek. Mogą stanowić także pyszną przekąskę w ciągu dnia. Ci, którzy lubią kwaśne smaki, powinni przygotować te właśnie przetwory. My polecamy wypróbować przepis, który poleca zozolek.
Ogórki kwaszone bardzo dobrze się przechowuje. Gdy zechcecie przyrządzić smaczne zrazy wołowe, będą jak znalazł. Reniz podzieliła się z Wami swoim przepisem - a my radzimy Wam z niego skorzystać. Z pewnością nie pożałujecie!
A może spróbujecie ogórków w musztardzie? To pikantna wersja ogórków konserwowych. Przygotowuje się je bardzo podobnie, oprócz jednego dodatku, czyli musztardy. W tym wypadku nadała ona tym ogórkom wspaniałego, pikantnego smaku. Jeśli znudziły się Wam "zwykłe" ogórki konserwowe, polecamy przepis, którym dzieli się bogda46.
Ogórki z imbirem i pieprzem cayenne to z kolei sposób, by przyrządzić ogórki naprawdę na ostro. Lubisz takie smaki? Jeśli tak to zachęcamy do wypróbowania przepisu, którego autorką jest zewa.
Z ogórków można przyrządzać również wspaniałe sałatki. Tak przygotowane przetwory możesz podawać do obiadu, sałatka z zielonych ogórków wspaniale smakuje z ziemniakami i kotletem schabowym. Przekonaj się i skorzystaj z przepisu lucyanko.
Bez problemu przygotujesz także ogórki konserwowe z papryką. Są smaczne i chrupiące, kasienka26 robi je co roku i zawsze wychodzą doskonałe! Ogórek z papryką to również idealny dodatek do obiadu.
Odkryj 25 pomysłów na dania z ogórkami >>>
Warzywo to pochodzi z Azji Środkowej; w obrębie rośliny tego rodzaju można wyróżnić 53 gatunki. Jako pierwszy szklarniową hodowlę ogórka rozpoczął król Francji Ludwik XIV. Obecnie ogórka hoduje się niemal na całym świecie. Ci, którzy uprawiają to warzywo w swoich przydomowych ogródkach już mogą cieszyć się pierwszymi zbiorami (sezon ogórkowy rozpoczyna się w wakacje).
Właściwości ogórków
Ogórek w 95% składa się z wody. Zawiera małe ilości witamin C, A, K oraz witaminy z grupy B i kwas foliowy. W tym warzywie znajdują się także następujące sole mineralne: magnez, miedź, potas oraz mangan. Wartość odżywcza ogórków nie jest zbyt duża, jednak są one cenione z innego powodu: zawierają związki o charakterze zasadowym, które odkwaszają organizm.
Zdjęcie: Fotolia
Przetwory z ogórków
Przypatrując się ogórkom przez pryzmat sposobów spożycia, śmiało można powiedzieć, że jest to bardzo wszechstronne warzywo. Możesz je jeść na surowo, w sałatkach i na kanapkach bądź po przetworzeniu. Ogórki z dodatkiem śmietany to wspaniały dodatek do obiadu jako mizeria, można je także zetrzeć na tarce, wtedy wraz z czosnkiem tworzą znakomite tzatziki.
Jesienią i zimą przetwory z ogórków cieszą się dużą popularnością. Są znakomitą przekąską i dodatkiem do dań obiadowych. Warzywa te idealnie nadają się do marynowania oraz wekowania. Przetwory z ogórków są łatwe w przygotowaniu i co najważniejsze - przyrządza się je bardzo szybko, a smakują naprawdę wyśmienicie.
Środek lata to najlepszy moment, by zacząć przygotowywać te pyszności z ogórków. Co warto wiedzieć? Po pierwsze pamiętaj o słoikach. Uszykuj je sobie wcześniej (mogą być z poprzedniego roku ).
Ich wielkość zależy od tego, co będziesz robić - czy sałatki (średnie słoiki), czy ogórki kiszone (najlepsze są słoiki duże, 2 litry i więcej), natomiast do ogórków konserwowych wystarczą jednolitrowe słoiki.
Przygotuj także wszelkie niezbędne produkty: ocet, sól, cukier, przyprawa do ogórków - to najczęściej potrzebne artykuły. Zadbaj o to zanim zaczniesz robić przetwory, by potem nie denerwować się, że czegoś Ci brakuje.
Niektóre przetwory z ogórków trzeba pasteryzować, to znaczy, że słoiki z gorącą zalewą należy umieścić w dużym garnku napełnionym wodą i gotować do momentu wrzenia. Pamiętaj, by przygotować odpowiednie naczynie do tej czynności
Najważniejsze rzeczy już wiesz. Zobacz teraz, jak wspaniałe przetwory zrobisz z ogórków. Ciesz się ich smakiem, kiedy tylko chcesz. Skorzystaj z naszych przepisów!
Ogórki małosolne i kiszone są wspaniałym dodatkiem do obiadu lub kanapek. Mogą stanowić także pyszną przekąskę w ciągu dnia. Ci, którzy lubią kwaśne smaki, powinni przygotować te właśnie przetwory. My polecamy wypróbować przepis, który poleca zozolek.
Ogórki kwaszone bardzo dobrze się przechowuje. Gdy zechcecie przyrządzić smaczne zrazy wołowe, będą jak znalazł. Reniz podzieliła się z Wami swoim przepisem - a my radzimy Wam z niego skorzystać. Z pewnością nie pożałujecie!
A może spróbujecie ogórków w musztardzie? To pikantna wersja ogórków konserwowych. Przygotowuje się je bardzo podobnie, oprócz jednego dodatku, czyli musztardy. W tym wypadku nadała ona tym ogórkom wspaniałego, pikantnego smaku. Jeśli znudziły się Wam "zwykłe" ogórki konserwowe, polecamy przepis, którym dzieli się bogda46.
Ogórki z imbirem i pieprzem cayenne to z kolei sposób, by przyrządzić ogórki naprawdę na ostro. Lubisz takie smaki? Jeśli tak to zachęcamy do wypróbowania przepisu, którego autorką jest zewa.
Z ogórków można przyrządzać również wspaniałe sałatki. Tak przygotowane przetwory możesz podawać do obiadu, sałatka z zielonych ogórków wspaniale smakuje z ziemniakami i kotletem schabowym. Przekonaj się i skorzystaj z przepisu lucyanko.
Bez problemu przygotujesz także ogórki konserwowe z papryką. Są smaczne i chrupiące, kasienka26 robi je co roku i zawsze wychodzą doskonałe! Ogórek z papryką to również idealny dodatek do obiadu.
Odkryj 25 pomysłów na dania z ogórkami >>>
pietroocha
karola25
LauraLaura
Magdalena88
Holly