Jak zrobić sałatkę z ogórków?

Lato – choć chcemy, aby trwało wiecznie, niestety przemija szybciej niż nam się wydaje. A razem z nim pewne smaki, które usilnie chcemy zamknąć w przetworach. Jednym z najpopularniejszych jest sałatka z ogórków – zobacz jak ją prawidłowo wykonać, by cieszyć się jej smakiem w zimie!

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak zrobić sałatkę z ogórków?
fot. Fotolia
Ogórki kiszone, suszone pomidory, dżemy i konfitury - bez wątpienia lato to czas wzmożonej działalności w kuchni, gdzie staramy się zrobić jak najwięcej przetworów. Szczególnie ogórki cieszą się największą uwagą - kisimy je, przerabiamy na małosolne lub zamykamy w słoikach. Zobacz, jak wykonać pyszną sałatkę z ogórków, papryki i chrzanu!

Przepis na sałatkę z ogórków na zimę

Poszukujesz przepisu na sałatkę, która będzie delikatnie kwaśna i ostra? W takim razie zakasuj rękawy i bierz się do roboty - przed Tobą idealny przepis na pikle z ogórków!

1. Przygotuj: 2 kg ogórków gruntowych, 4-5 marchewek, 2 cebule, 1 papryka czerwona, 1 korzeń chrzanu, 10 ziaren ziela angielskiego, 1 łyżeczkę gorczycy, 3 liście laurowe, 1,5 szklanki octu, 1 szklankę oleju, 2 szklanki cukru, 1 pęczek koperku, sól do smaku.

2. Ogórki i marchewki pokrój w cienkie plasterki, paprykę w słupki, a cebulę w piórka. Chrzan pokrój w słupki.

3. Do garnka wlej ocet, zagotuj go z cukrem, zielem angielskim, gorczycą i liśćmi laurowymi. Dodaj sól i pieprz.

4. Warzywa przełóż do miski, zalej całość przestudzoną zalewą, dodaj olej i całość dokładnie wymieszaj. Sałatkę odstaw na całą dobę.

5. Po tym czasie przełóż ją do słoików, dodaj po kawałku chrzanu i odrobinie koperku i dokładnie zakręć. Pasteryzuj przez kwadrans. Smacznego!

Sałatka z ogórków
Fot. Fotolia

Zamknij ogórki w słoikach!

Sałatki z ogórków mogą mieć różną postać - te przetwory mogą bowiem powstawać z rozmaitych warzyw, a i same zalewy mogą mieć rozmaite formy. Słodkie, kwaśne a może olejowe - opcji jest sporo, a każda może zasilić Twoją spiżarnię na chłodniejsze dni. Jak jeszcze można przygotować sałatkę z ogórków?

Sałatka szwedzka jest jedną z najpopularniejszych wariacji na temat sałatki z ogórków na zimę. Składa się ona prawie wyłącznie z ogórków gruntowych, do których sporadycznie dorzuca się cebulę.

Zalewa może mieć tutaj różną postać, jednak najczęściej jest ona kwaśna, na bazie octu, oleju i wody. Z przyprawami również nie szalejemy - dominuje sól i pieprz, chociaż czasem można spotkać także przepisy z zielem angielskim lub gorczycą.

Sałatka z ogórków
Fot. Fotolia

Choć dziś piklami nazywamy wszystko, co ląduje do słoików, warto pamiętać, iż pierwotnie ta nazwa odnosiła się wyłącznie do sałatki z ogórków i zielonych pomidorów. Często do tej pary dochodziła także papryka, nie mogło również zabraknąć cebuli. Całość zasypuje się solą, dzięki czemu warzywa wydzielają swój sok, który stanowi ich zalewę. Pikle się pasteryzuje i przechowuje w chłodnym i ciemnym miejscu.

Istnieją również inne wariacje sałatkowe – mogą one dotyczyć zarówno składu, zalewy jak i przypraw. Jeśli chodzi o skład, można do niego dorzucić dowolne warzywa - obowiązkowe są wyłącznie ogórki. Pomidor, kukurydza, papryka, fasola - co tylko wpadnie Ci do głowy.

W przypadku zalewy - może być ona zrobiona na bazie octu, oleju lub syropu cukrowego. A jeśli chodzi o przyprawy - warto skosztować ogórków z dodatkiem chilli, kurkumy lub kminku. W każdym wariancie sałatka wyjdzie wyborna - grunt to dostosować poszczególne składniki do swoich preferencji!

A Wy w jaki sposób przygotowujecie sałatkę z ogórków  na zimę – robicie ją po szwedzku, sięgacie po przepisy na pikle a może posiadacie swoje ulubione wariacje? Podzielcie się swoimi przepisami w komentarzach!