Jak zrobić ogórki konserwowe?

  • 1

Ogórki konserwowe przygotowujemy z wyszorowanych ogórków, które wkładamy do słoików, uzupełniamy odpowiednimi przyprawami oraz słodko- kwaśną zalewą.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić ogórki konserwowe?
fot. Fotolia
Ogórki konserwowe przygotowane latem, w zimne dni wynagrodzą nam nasz trud wspaniałym smakiem. Podane do obiadu lub kanapek będą chrupiącym zielonym i smacznym  dodatkiem.

Czego potrzebujemy do przygotowania ogórków konserwowych?
  • 1 kg małych ogórków
  • 1 marchewka
  • 8 dużych ząbków czosnku
  • 8 listków laurowych
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 20 kulek pieprzu
  • duży kawałek korzenia chrzanu
  • 1-2 liście chrzanu
  • kilka łodyg kopru z baldachami
  • 2 litry gorącej wody
  • 1 łyżka soli kuchennej
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2 łyżki cukru
 
Dodatkowo przygotujmy czyste i wyparzone słoiki, na podaną ilość składników wystarczy 8 słoików po 330 ml.

Jak zrobić ogórki konserwowe?
  • W garnku zagotowujemy wodę i ocet, dodajemy cukier i sól i gotujemy do ich rozpuszczenia,
  • Ogórki dokładnie myjemy, układamy w słoikach,
  • Wciskamy między nie przekrojone na pół ząbki czosnku, kawałek chrzanu, koper, kawałek liścia chrzanu, po kilka plasterków marchewki na słoik,
  • Następnie do każdego słoika wkładamy po 1 ziarenku ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 2-3 kuleczki pieprzu,
  • Całość zalewamy gorącą zalewą octową  tak by ogórki były całkowicie przykryte,
  • Dobrze zakręcamy słoiki i pasteryzujemy,
  • Ogórki konserwowe są gotowe do spożycia po 2-3 tygodniach.
Jak przygotować słoiki do ogórków konserwowych?

Żeby mieć pewność, że nasze przetwory będą nadawały się do spożycia nawet za kilka miesięcy musimy dobrze wyparzyć słoiki:
  • Dokładnie myjmy słoiki i zakrętki płynem do naczyń,
  • Następnie przelewamy je wrzątkiem,
  • Osuszamy je w piekarniku nagrzanym do 120 stopni  Celsjusza przez  15 minut.