Ogórki konserwowe przygotowane latem, w zimne dni wynagrodzą nam nasz trud wspaniałym smakiem. Podane do obiadu lub kanapek będą chrupiącym zielonym i smacznym dodatkiem.
Czego potrzebujemy do przygotowania ogórków konserwowych?
Dodatkowo przygotujmy czyste i wyparzone słoiki, na podaną ilość składników wystarczy 8 słoików po 330 ml.
Jak zrobić ogórki konserwowe?
Żeby mieć pewność, że nasze przetwory będą nadawały się do spożycia nawet za kilka miesięcy musimy dobrze wyparzyć słoiki:
Czego potrzebujemy do przygotowania ogórków konserwowych?
- 1 kg małych ogórków
- 1 marchewka
- 8 dużych ząbków czosnku
- 8 listków laurowych
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- 20 kulek pieprzu
- duży kawałek korzenia chrzanu
- 1-2 liście chrzanu
- kilka łodyg kopru z baldachami
- 2 litry gorącej wody
- 1 łyżka soli kuchennej
- 1 szklanka octu 10%
- 2 łyżki cukru
Dodatkowo przygotujmy czyste i wyparzone słoiki, na podaną ilość składników wystarczy 8 słoików po 330 ml.
Jak zrobić ogórki konserwowe?
- W garnku zagotowujemy wodę i ocet, dodajemy cukier i sól i gotujemy do ich rozpuszczenia,
- Ogórki dokładnie myjemy, układamy w słoikach,
- Wciskamy między nie przekrojone na pół ząbki czosnku, kawałek chrzanu, koper, kawałek liścia chrzanu, po kilka plasterków marchewki na słoik,
- Następnie do każdego słoika wkładamy po 1 ziarenku ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 2-3 kuleczki pieprzu,
- Całość zalewamy gorącą zalewą octową tak by ogórki były całkowicie przykryte,
- Dobrze zakręcamy słoiki i pasteryzujemy,
- Ogórki konserwowe są gotowe do spożycia po 2-3 tygodniach.
Żeby mieć pewność, że nasze przetwory będą nadawały się do spożycia nawet za kilka miesięcy musimy dobrze wyparzyć słoiki:
- Dokładnie myjmy słoiki i zakrętki płynem do naczyń,
- Następnie przelewamy je wrzątkiem,
- Osuszamy je w piekarniku nagrzanym do 120 stopni Celsjusza przez 15 minut.
Jagodowa