Sok, nektar czy napój – co ja właściwie kupuje?
Na rynku dostępne są 3 rodzaje napojów owocowych, które łatwo można ze sobą pomylić. Pierwsze z nich to soki (jednodniowe lub pasteryzowane), drugie to nektary (sytuują się o klasę niżej) i wreszcie napoje, czyli wzbogacone odrobiną soku owocowego koktajle konserwantów i stabilizatorów. Jak je od siebie odróżnić? Czym, właściwie różnią się te 3 kategorie?
Soki
Sok owocowy produkuje się przeważnie z koncentratu. Powstaje przez odparowanie wody ze świeżo wyciśniętych owoców. Jak to wygląda w praktyce? – najpierw z pomarańczy wyciskany jest sok. Następnie odparowuje się z niego wodę, klaruje, pozbawia cząstek owoców oraz części składników aromatycznych. Następnie, producent dolewa dokładnie tyle wody i substancji aromatycznych ile wyparował z soku, by w ten sposób wytworzyć gotowy produkt, który na koniec zostaje poddany pasteryzacji. Taka, dość dziwaczna procedura, pozwala nie przerwaną produkcję soków przez cały rok, niezależnie od tego, czy jest to sok z owoców krajowych czy egzotycznych.
Soki jednodniowe
Wyjątek stanowią soki jednodniowe, które powstają ze świeżo wyciśniętego soku, który przechodzi znacznie słabszą, ale też mniej szkodliwą dla witamin i minerałów pasteryzację. Zarówno soki jednodniowe jak i te pasteryzowane powinny jak najbardziej przypominać zapach i smak owocu, z którego powstały.
Do soku można dodawać jedynie witaminy C (przeciwutleniacz), oraz niewielką ilość cukru (nie więcej niż 150 g/l)
Nektary
To grupa produktów doskładanych, powstałych z soku i owocowej pulpy, rozcięczonej wodą. Minimalna zawartość owocowego soku w nektarach waha się od 50 do 25%. Najmniej soku zawierają nektary bananowe, z granatu i porzeczek, najwięcej (50%) z jabłek, gruszek, pomarańczy i brzoskwini. Nektary nie mogą zawierać sztucznych barwników i konserwantów, ale za to posiadają większą niż soki zawartość cukru (do 250 g/l).
Napoje
To grupa, w której znajdziemy produkty ze śladowym udziałem soku owocowego, zawierające substancje słodzące i polepszacze. Do napojów zalicza się też produkty, które spełniają jedynie część norm określonych dla nektarów (np. odpowiednia zawartość soku owocowego), ale zawierają niedozwolone w nektarach aromat i barwniki.
Jak kupować sok?
Szukaj na frontowej etykiecie napisu „sok”, unikaj opakowań, gdzie producent pisze jedynie nazwę owocu – np. „jabłko 100%”, „żurawina”, „dojrzałe pomarańcze”. To przeważnie także napoje. Wszelkie dopiski i określenia „nie zawiera konserwantów”, „tylko z dojrzałych owoców” „soczyste jabłka” należy traktować jak chwyt marketingowy bez pokrycia.
Na rynku dostępne są 3 rodzaje napojów owocowych, które łatwo można ze sobą pomylić. Pierwsze z nich to soki (jednodniowe lub pasteryzowane), drugie to nektary (sytuują się o klasę niżej) i wreszcie napoje, czyli wzbogacone odrobiną soku owocowego koktajle konserwantów i stabilizatorów. Jak je od siebie odróżnić? Czym, właściwie różnią się te 3 kategorie?
Soki
Sok owocowy produkuje się przeważnie z koncentratu. Powstaje przez odparowanie wody ze świeżo wyciśniętych owoców. Jak to wygląda w praktyce? – najpierw z pomarańczy wyciskany jest sok. Następnie odparowuje się z niego wodę, klaruje, pozbawia cząstek owoców oraz części składników aromatycznych. Następnie, producent dolewa dokładnie tyle wody i substancji aromatycznych ile wyparował z soku, by w ten sposób wytworzyć gotowy produkt, który na koniec zostaje poddany pasteryzacji. Taka, dość dziwaczna procedura, pozwala nie przerwaną produkcję soków przez cały rok, niezależnie od tego, czy jest to sok z owoców krajowych czy egzotycznych.
Soki jednodniowe
Wyjątek stanowią soki jednodniowe, które powstają ze świeżo wyciśniętego soku, który przechodzi znacznie słabszą, ale też mniej szkodliwą dla witamin i minerałów pasteryzację. Zarówno soki jednodniowe jak i te pasteryzowane powinny jak najbardziej przypominać zapach i smak owocu, z którego powstały.
Do soku można dodawać jedynie witaminy C (przeciwutleniacz), oraz niewielką ilość cukru (nie więcej niż 150 g/l)
Nektary
To grupa produktów doskładanych, powstałych z soku i owocowej pulpy, rozcięczonej wodą. Minimalna zawartość owocowego soku w nektarach waha się od 50 do 25%. Najmniej soku zawierają nektary bananowe, z granatu i porzeczek, najwięcej (50%) z jabłek, gruszek, pomarańczy i brzoskwini. Nektary nie mogą zawierać sztucznych barwników i konserwantów, ale za to posiadają większą niż soki zawartość cukru (do 250 g/l).
Napoje
To grupa, w której znajdziemy produkty ze śladowym udziałem soku owocowego, zawierające substancje słodzące i polepszacze. Do napojów zalicza się też produkty, które spełniają jedynie część norm określonych dla nektarów (np. odpowiednia zawartość soku owocowego), ale zawierają niedozwolone w nektarach aromat i barwniki.
Jak kupować sok?
Szukaj na frontowej etykiecie napisu „sok”, unikaj opakowań, gdzie producent pisze jedynie nazwę owocu – np. „jabłko 100%”, „żurawina”, „dojrzałe pomarańcze”. To przeważnie także napoje. Wszelkie dopiski i określenia „nie zawiera konserwantów”, „tylko z dojrzałych owoców” „soczyste jabłka” należy traktować jak chwyt marketingowy bez pokrycia.
pszczolkaanulka