Soki i musy – źródło witamin na każdy dzień!

Soki i musy wcale nie zawierają cukrów i substancji słodzących. Przeczytaj i pij soki na zdrowie!

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Soki i musy – źródło witamin na każdy dzień!

Soki i musy to produkty w pełni naturalne.  Stanowią one podstawę prawidłowo zbilansowanej diety i są częścią zdrowego stylu życia. Dostarczają nam cennych witamin i minerałów każdego dnia. Tymczasem jak się okazuje, nie spożywamy ich zbyt wiele. Jesteśmy bowiem przekonani, że zawierają one szkodliwe dla organizmu substancje słodzące. Tymczasem nie jest to wcale prawdą. Dowiedz się, dlaczego soki są produktami w  naturalnymi i zdrowymi i pij je na zdrowie!

Dlaczego soki i musy są dobre dla rodziny?

Zgodnie z opiniami ekspertów prawidłowe odżywianie już w okresie dziecięcym, przekłada się na nasze samopoczucie nie tylko obecnie, lecz także później – kiedy się starzejemy. Stąd też soki i musy wpisują się w program utrzymania zdrowej diety i przygotowywania zbilansowanych, bogatych w witaminy posiłków. Są one ważnym elementem jadłospisu zarówno jako część głównego posiłku np. śniadania rozpoczynającego dzień, jak i przekąski w ciągu dnia. Produkty te są cennym  źródłem witamin, minerałów, polifenoli i węglowodanów — przyczyniających się do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wybierając soki możemy mieć pewność, że nie zawierają one żadnych sztucznych dodatków, cukru, syropu czy innej substancji słodzącej, konserwantów, barwników oraz innych składników  poprawiających smak, barwę, czy konsystencję.

Jak powstają soki?

Soki są to w pełni naturalne produkty, otrzymywane wyłącznie ze zdrowych, dojrzałych, świeżych lub przechowywanych owoców i warzyw. Otrzymuje się je poprzez tłoczenie soku z miazgi lub mechaniczne przetarcie. Owoce lub warzywa wykorzystywane do produkcji soków są myte, przebierane i kierowane do tłoczenia lub przecierania. Niektóre warzywa jak np. marchew poddaje się ocieraniu mechanicznemu w celu usunięcia skórki; większe owoce, takie jak jabłka oraz warzywa przed tłoczeniem są rozdrabniane. W specyficzny sposób uzyskuje się sok z owoców cytrusowych, wyciskając go z pojedynczych owoców. W wyniku tłoczenia otrzymuje się produkt, który można bezpośrednio rozlewać do opakowań, zagęszczać lub po spasteryzowaniu skierować do magazynowania.

Co to jest sok?

Sok to produkt w pełni naturalny, który otrzymywany jest wyłącznie ze świeżych, chłodzonych lub mrożonych, dojrzałych owoców lub warzyw. Zgodnie z prawem do wszystkich soków owocowych i warzywnych zabronione jest dodawanie substancji konserwujących, barwników i aromatów innych niż otrzymanych z owoców i warzyw, z których te soki są wyprodukowane. Do soków owocowych również nie wolno dodawać żadnych cukrów. Barwa i smak soków zawsze pochodzi z owoców i warzyw, z których  są wyprodukowane. Dlatego też np. soki jabłkowe mogą różnić się smakiem, w zależności od tego z jakich jabłek zostały wyprodukowane, czy z bardziej kwaśnych, czy słodszych.

Czym są musy?

Musy to produkty uzyskane głównie z przecierów owocowych lub owocowo-marchwiowych. Do produkcji przecierów używa się wyłącznie zdrowych, dojrzałych, świeżych lub przechowywanych owoców i warzyw. Przeciery to produkty, których skład chemiczny niewiele odbiega od składu chemicznego warzyw i owoców, z których przecier został wyprodukowany. Zaletą musów jest zawartość w ich składzie błonnika – obecne w musach pektyny podnoszą walory smakowe musów dając odczucie gęstości i są źródłem rozpuszczalnego błonnika. Mus w ilości 100 g  to porcja marchwi i owoców – 1 z 5 zalecanych porcji świeżych warzyw i owoców do bezpośredniego spożycia – dostępna
w wygodnym, funkcjonalnym opakowaniu, idealna na wycieczkę, w podróży, w pracy, w szkole czy w samochodzie.

Jakie benefity zawierają musy?

Zaletą musów i przecierów/puree z owoców i warzyw jest zawartość w ich składzie błonnika, zarówno w formie rozpuszczalnej – pektyny jak i nierozpuszczalnego, który stanowią fragmenty ścian komórkowych marchwi i owoców (celulozy, ligniny i hemicelulozy). Obecne  w musach pektyny podnoszą walory smakowe musów dając odczucie gęstości i są źródłem rozpuszczalnego błonnika. W owocach zawarte są również związki fenolowe z grupy bioflawonoidów. Musy na bazie przecieru marchwiowego zawierają beta-karoten czyli pro-witaminę A. Z cennych pierwiastków, w które bogate są musy i przeciery z owoców i warzyw należy szczególnie wymienić: potas, wapń i magnez. Musy podobnie jak owoce i warzywa zawierają niewielkie ilości białek i tłuszczów.

Jak wygląda spożycie soków w krajach UE?

W krajach UE konsumpcja soków wynosi 13,4 litrów na rok na osobę (dla porównania soków i nektarów łącznie w Unii Europejskiej wypija się 21 litrów, Ameryce Północnej 27 litrów, w Ameryce Południowej 5 litrów i tylko 2 litry w Azji i Pacyfiku, jak wynika z raportu AIJN 2013 Liquid Fruit, Market Report). Przeciętny Europejczyk wypija zatem ok. 1,1 litra soku na miesiąc, czyli znacznie mniej niż rekomendowana przez ekspertów ds. żywienia ilość 200 ml soku na dzień. Z kolei przeciętny Polak wypija średnio ok. 32 ml soku na osobę dziennie, czyli szklankę na tydzień. Jeśli założylibyśmy stosowanie się do powyższej rekomendacji to miesięczne spożycie soków powinno być znacznie wyższe (ok. 6 litrów).

Jak wygląda spożycie musów w krajach UE?

Rynek musów jest nowy i dopiero rozwijający się. Powstał w odpowiedzi na zapotrzebowanie konsumentów poszukujących zdrowych i wygodnych przekąsek owocowych i warzywnych. Pierwsze produkty skierowane do konsumentów indywidualnych są obecne na rynku polskim od 2013 roku. Wartość rynku musów w małych opakowaniach w Polsce na dzień bieżący stanowi 76% całego rynku. Pozostałą wartość stanowią musy w opakowaniach zbiorczych przeznaczone do gastronomii. Natomiast na czeskim/litewskim/słowackim/rumuńskim rynku produkty te stanowią nowość obecnie wprowadzaną na rynek.
 
Mimo tego, że soki i musy są podstawą zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia jak wynika z badań, Polacy nie sięgają po nie zbyt często. Błędne przekonanie, że soki zawierają cukier i substancje słodzące sprawia, że ich unikamy. Tymczasem tak nie powinno być! Włączmy soki i musy do codziennych posiłków, aby dostarczyć sobie energii i witamin na każdy dzień!
 
Więcej informacji na temat kampanii dostępnych jest na stronie: www.sokiimusy.eu

 

Logo KUPS