Jakie właściwości ma pokrzywa?
Ten nielubiany przez wszystkie dzieci chwast (ze względu na swoje parzące właściwości) jest bogatym źródłem wielu minerałów i pierwiastków potrzebnych w codziennej diecie każdego człowieka. Najbardziej cenny jest tutaj potas oraz witamina K, ale w potrawach przygotowanych z pokrzyw znajdziemy także witaminę C i E, wapń, magnez oraz cynk i fosfor. Zawiera także chlorofil, karoten i flawonoidy.
Urtica dioica, bo to jej łacińska nazwa, wykorzystywana jest w leczeniu wielu schorzeń. Jej lecznicze właściwości służą medycynie w zwalczaniu problemów z układem trawiennym i moczowym. Pokrzywa pobudza nerki i trzustkę do pracy, służy także w profilaktycznym zapobieganiu zaburzeniom prostaty.
W jakiej postaci można wykorzystać pokrzywę?
Tak jak zioła, tak i pokrzywę możemy kupić w postaci wysuszonej lub surowej. Możemy nabyć ją w ekologicznych i zielarskich sklepach. Jeżeli jest taka możliwość to warto zasadzić ją w przydomowym ogródku, by nie była skażona ulicznymi zanieczyszczeniami. Oczywiście najlepiej jest korzystać ze świeżych, zielonych pnączy o miękkich łodygach - jest wtedy najbardziej wartościowa dla naszego zdrowia. W obydwu przypadkach należy wybierać młode listki, które posiadają najwięcej substancji odżywczych.
Z pokrzywy można przygotować wiele dań, w tym gulasze i zupy. Świetnie spisuje się także w roli farszu do pierogów czy naleśników. Najlepiej smakuje z czosnkiem oraz masłem.
Dodana do mięsa, sosów czy sałatek będzie ciekawym elementem, który nie tylko zaskoczy naszych goście smakiem, ale dodatkowo wzbogaci potrawę o dodatkowe właściwości prozdrowotne. Próbowaliście już pokrzywy w swojej kuchni? Opowiedzcie o swoich wrażeniach w komentarzach. Zapraszamy!
Dowiedz się, jak zrobić sok z pokrzywy!
Ten nielubiany przez wszystkie dzieci chwast (ze względu na swoje parzące właściwości) jest bogatym źródłem wielu minerałów i pierwiastków potrzebnych w codziennej diecie każdego człowieka. Najbardziej cenny jest tutaj potas oraz witamina K, ale w potrawach przygotowanych z pokrzyw znajdziemy także witaminę C i E, wapń, magnez oraz cynk i fosfor. Zawiera także chlorofil, karoten i flawonoidy.
Urtica dioica, bo to jej łacińska nazwa, wykorzystywana jest w leczeniu wielu schorzeń. Jej lecznicze właściwości służą medycynie w zwalczaniu problemów z układem trawiennym i moczowym. Pokrzywa pobudza nerki i trzustkę do pracy, służy także w profilaktycznym zapobieganiu zaburzeniom prostaty.
W jakiej postaci można wykorzystać pokrzywę?
Tak jak zioła, tak i pokrzywę możemy kupić w postaci wysuszonej lub surowej. Możemy nabyć ją w ekologicznych i zielarskich sklepach. Jeżeli jest taka możliwość to warto zasadzić ją w przydomowym ogródku, by nie była skażona ulicznymi zanieczyszczeniami. Oczywiście najlepiej jest korzystać ze świeżych, zielonych pnączy o miękkich łodygach - jest wtedy najbardziej wartościowa dla naszego zdrowia. W obydwu przypadkach należy wybierać młode listki, które posiadają najwięcej substancji odżywczych.
Z pokrzywy można przygotować wiele dań, w tym gulasze i zupy. Świetnie spisuje się także w roli farszu do pierogów czy naleśników. Najlepiej smakuje z czosnkiem oraz masłem.
Dodana do mięsa, sosów czy sałatek będzie ciekawym elementem, który nie tylko zaskoczy naszych goście smakiem, ale dodatkowo wzbogaci potrawę o dodatkowe właściwości prozdrowotne. Próbowaliście już pokrzywy w swojej kuchni? Opowiedzcie o swoich wrażeniach w komentarzach. Zapraszamy!
Dowiedz się, jak zrobić sok z pokrzywy!
Nina W.
karola25
Potwierdzam! Piłam taki napar przez ok rok i rzeczywiście efekty były super, a do tego poprawiła się również moja cera. Polecam serdecznie:)