Szpinak często był zmorą naszego dzieciństwa, ale przygotowany w odpowiedni sposób może być pyszny i kochany przez dzieci! Warzywo to zawiera wiele cennych dla organizmu składników m.in. żelazo, potas, kwas foliowy, witaminę C czy beta - karoten.

Jak w przypadku większości warzyw - świeży szpinak jest najlepszy. W takiej postaci świetnie sprawdza się w sałatkach z dodatkiem dobroczynnej oliwy z oliwek. Łączmy go z serami pleśniowymi, serem feta, parmezanem, soczystymi truskawkami, winogronami, gruszkami czy cytrusami.

Szpinak świetnie pasuję do makaronu, ryżu, owoców morza czy ziemniaków. Zielone liście szpinaku, to niejednokrotnie nadzienie dla mięs, ryb, naleśników, pierogów czy gołąbków, te gotowe smakołyki doskonale smakują z sosem szpinakowym.

Wariacji na temat szpinaku jest mnóstwo - lazania , zapiekanka, zupa szpinakowa czy tarty na kruchym cieście ze szpinakiem.

Przygotujcie dania ze szpinakiem w roli głównej!

Zdjęcie: jaga85


 

Znaleźliśmy 1216 przepisów w kategorii Szpinak

Kluseczki ufoludka

Kluseczki ufoludka

Netka Netka
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Szparagi ze szpinakiem

Szparagi ze szpinakiem

1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pasta szpinakowa

Pasta szpinakowa

5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kluseczki  szpinakowe

Kluseczki szpinakowe

jaNina jaNina
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: