Szpinak często był zmorą naszego dzieciństwa, ale przygotowany w odpowiedni sposób może być pyszny i kochany przez dzieci! Warzywo to zawiera wiele cennych dla organizmu składników m.in. żelazo, potas, kwas foliowy, witaminę C czy beta - karoten.

Jak w przypadku większości warzyw - świeży szpinak jest najlepszy. W takiej postaci świetnie sprawdza się w sałatkach z dodatkiem dobroczynnej oliwy z oliwek. Łączmy go z serami pleśniowymi, serem feta, parmezanem, soczystymi truskawkami, winogronami, gruszkami czy cytrusami.

Szpinak świetnie pasuję do makaronu, ryżu, owoców morza czy ziemniaków. Zielone liście szpinaku, to niejednokrotnie nadzienie dla mięs, ryb, naleśników, pierogów czy gołąbków, te gotowe smakołyki doskonale smakują z sosem szpinakowym.

Wariacji na temat szpinaku jest mnóstwo - lazania , zapiekanka, zupa szpinakowa czy tarty na kruchym cieście ze szpinakiem.

Przygotujcie dania ze szpinakiem w roli głównej!

Zdjęcie: jaga85


 

Znaleźliśmy 1217 przepisów w kategorii Szpinak

Tarta Szpinakowa

Tarta Szpinakowa

Kosmyk Kosmyk
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem

lena lena

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem

9

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Szpinak z pieczarkami

Szpinak z pieczarkami

1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Budyń ze szpinaku

Budyń ze szpinaku

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Szpinak Katalończyka

Szpinak Katalończyka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Szpinak po francusku

Szpinak po francusku

Doda Doda
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mchali ze szpinaku (Gruzja)

Mchali ze szpinaku (Gruzja)

1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa szpinakowa (Chiny)

Zupa szpinakowa (Chiny)

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: