Wątróbka to mięso o ciemnym kolorze i intensywnym zapachu. Wątróbka wieprzowa, drobiowa lub cielęca przed obróbką termiczną powinna być wymoczona w mleku lub jogurcie naturalnym. Mięso podaje się z sosem, np. musztardowym lub pomidorowym. Wątróbka smażona z cebulką to najpopularniejsza forma podania potrawy. Mięso będzie miękkie i soczyste, jeśli obsmaży się je krótko ze wszystkich stron na dużym ogniu, a następnie zmniejszy intensywność płomienia. Dzięki temu unika się odsączania za dużej ilości krwi. Mięso doprawia się solą, ale dopiero po usmażeniu.  

Wątróbka Słynie z bogactwa witamin A,D, PP oraz z grupy B, jak również składników mineralnych m.in. cynku, miedzi oraz żelaza. Do najpopularniejszych odmian wątróbki zaliczamy podroby wieprzowe, wołowe oraz drobiowe.

Wątróbka w towarzystwie owoców? Dlaczego nie. Jak przystało na mięso, świetnie się komponuje z dobrymi i sezonowymi owocami.

Wątróbka z jabłkami, a może ze śliwkami? Którą wybieracie?

Jak widzicie na wątróbkę jest milion sposobów. Jest ceniona za walory smakowe oraz właściwości zdrowotne. Wystarczy odrobina chęci i z tych podrobów można wyczarować niesamowite danie.

Zdjęcie: Fotolia

Smażona wątróbka

Smażona wątróbka

Smażona wątróbka czy to drobiowa, czy wieprzowa smakuje bardzo dobrze, zwłaszcza jeśli podamy ją z dodatkiem podsmażonej cebuli. Przyprawiamy danie pieprzem i majerankiem, solimy dopiero na koniec, by mięso nie było za twarde. Wątróbka smażona z cebulą świetnie smakuje z dodatkiem świeżego pełnoziarnistego chleba i ogórkiem kiszonym.

Wątróbka w sosie

Wątróbka w sosie

Wątróbkę można przyrządzić w sosie, podsmażoną z cebulką zalewamy wodą, przyprawiamy i dusimy na małym ogniu przez kilkanaście minut. Tak przygotowana wątróbka w sosie własnym smakuje wybornie, jednak możemy oczywiście potrawę modyfikować dodając różnych składników. Świetnie będzie smakować na przykład wątróbka wieprzowa, bądź drobiowa w sosie śmietanowym, czy pieczarkowym.

Wątróbka z cebulą

Wątróbka z cebulą

Wątróbka z cebulą smakuje wybornie, zwłaszcza jeśli wiemy jak prawidłowo ją przygotować. Na początku mięso myjemy, osuszamy i moczymy w mleku, by pozbyć się jej charakterystycznej goryczki i nadać delikatności. Tak przygotowaną dusimy z pokrojoną w piórka cebulką. Możemy przygotować wątróbkę wieprzową, bądź drobiową z cebulką, obydwie wersje będą nam smakować .

Wątróbka z jabłkiem

Wątróbka z jabłkiem

Często przyrządzana jest wątróbka z jabłkiem, ten dodatek nadaje potrawie lekkiego, kwaskowatego, bardziej wyrazistego smaku. Do jej przygotowania wystarczy przesmażyć owoce z mięsem i doprawić. Wątróbka z jabłkiem często uzupełniana jest cebulą i doprawiana majerankiem, tak smakuje wyśmienicie. Podana z pajdą domowego chleba z masłem będzie bardzo sycąca.

Podroby

Podroby

Podroby to jadalne wnętrzności zwierząt hodowlanych. Najpopularniejsze są podroby wieprzowe i drobiowe, a szczególnie: wątróbka, żołądki, nerki, ozorki, serce i nóżki. Najczęściej podaje się je smażone, ale można je także piec i dusić. Poleca przyrządzać się je z dodatkiem aromatycznych przypraw: kurkumy, curry, tymianku, oregano i bazylii. Najbardziej rozpowszechnionym rodzajem podrobów jest wątróbka z kury, którą podaje się przysmażoną z dodatkiem cebuli.

Wątróbka wieprzowa

Wątróbka wieprzowa

Wątróbka wieprzowa jest bardziej konkretna niż drobiowa. Nadaje się do przygotowania na obiad. Przed obróbka termiczną zalewamy ją mlekiem, by pozbyć się charakterystycznej goryczki. Ugotowane ziemniaki, surówka i wątróbka wieprzowa w sosie to szybkie i tanie danie dla całej rodziny. Świetnie smakuje również z dodatkiem smażonej cebulki lub jabłkami.

Flaki drobiowe

Flaki drobiowe

Flaki drobiowe można zrobić z udek, żołądków, serc lub skrzydełek. Mięso kroi się w bardzo cienkie paski, by przypominało wyglądem flaki wołowe lub wieprzowe. W ten sposób uzyskuje się zupę, która w smaku i konsystencji przypomina nieco potrawkę z kurczaka. Przygotowując flaki drobiowe z żołądków, ważne jest, by podroby przed połączeniem z pozostałymi składnikami obgotować najpierw w osolonej wodzie. Flaki drobiowe doskonale smakują, gdy zostaną przyrządzone na rosole, np. warzywnym lub z pieczarkami.

Wątróbka drobiowa

Wątróbka drobiowa

Wątróbka drobiowa ma delikatny smak i jest szybka w przygotowaniu. Możemy podać ją na obiad, kolacje, czy przekąskę. Podsmażona z cebulką, jabłkiem, pieczarkami lub podana na sałacie będzie smakować wyśmienicie. Wątróbka z kurczaka lub indycza nie są drogie, więc można przygotowywać je często i na różne sposoby. Ugotowana, smażona lub duszona podana z pajdą chleba lub ugotowanymi ziemniakami będzie smakować naszym domownikom.

Cynaderki

Cynaderki

Cynaderki to nerki wołowe, cielęce lub wieprzowe. Mięso wymaga długiego przygotowywania, jednak efekt jest wart pracy. Najczęściej łączy się je z sosem śmietankowym, cebulą, bulionem, koprem i masłem. Cynaderki zwykle podaje się klasycznie, czyli z ziemniakami i kiszonymi ogórkami. Popularnymi potrawami z wykorzystaniem cynaderek to gulasz z nerek lub cynadry w sosie pieczarkowym. Nerka zwierzęca jest bogatym źródłem białka oraz zawiera witaminy A, D, E.

Nerki wieprzowe

Nerki wieprzowe

Nerki wieprzowe, czyli cynaderki, świetnie sprawdzą się na obiad albo na kolację. Doskonale komponują się z gotowanymi ziemniakami, ryżem, kaszą oraz surówką. Cynaderki wieprzowe warto również polać sosem, na przykład śmietanowym, ziołowym albo chrzanowym. Nerki należy oczyścić i namoczyć w wodzie na kilka godzin. Następnie obsmaża się je na patelni, po czym dusi z dodatkiem cebuli aż zmiękną. Gulasz z nerek wieprzowych jest smaczny i pożywny.

Ozorki wieprzowe

Ozorki wieprzowe

Ozorki wieprzowe (języki i policzki świni) to aromatyczne i bardzo popularne danie. Przed przygotowaniem należy wyciąć z nich gruczoły ślinowe. Najbardziej znane są ozorki wieprzowe podawane w aksamitnym sosie chrzanowo-pieczarkowym lub chrzanowo-jajecznym. Można je serwować również w marynacie musztardowej. Mięso jest delikatne i miękkie, więc z ozorków często przygotowuje się również gulasz. Smaczne są także ozorki wieprzowe w galarecie.

Grasica

Grasica

Grasica cielęca lub jagnięca są najczęściej używane w kuchni. Ich smak przypomina nieco wątróbkę. To gruczoł, który można usmażyć, udusić, zapiec bądź grillować. Najlepiej smakuje przyprawiony estragonem, cytryną oraz pieprzem. Grasicę wieprzową warto podać z sosem przygotowanym z mango lub dodać do pasztetu. Z wołowej natomiast można zrobić roladę bądź galaretę. Ugotowaną w bulionie grasicę można podać z sałatką, a usmażoną z ostrym sosem curry bądź łagodniejszym beszamelowym.