Sposób przygotowania:
Pstrąg na czerwonoRybę umyć, oczyścić, odkroić głowę i płetwy, umyć. Skroić filety, pokroić w poprzek na porcje, ułożyć w misce, przykryć i pozostawić w lodówce na około 30 min. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać. Cebulę marchew i pietruszkę pokroić, włożyć do wrzącej wody. Gotować pod przykryciem przez 15 min. Buraki poszatkować i razem z obranym czosnkiem, liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem dodać do gotującego się wywaru. Równocześnie włożyć porcje ryby. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 min. Ugotowane porcje ryby wyjąć i ułożyć na półmisku, przykryć. Warzywa przetrzeć przez sito. Przecier wymieszać z posiekaną zieleniną i olejem, przyprawić do smaku sokiem z cytryny lub octem. Zagrzać. Rybę obłożyć gorącym przecierem. Podawać z ziemniakami i surówkami.
Przepis udostępniony dzięki uprzejmości Zakładu Hodowli Pstrąga w Zaporze - Mylof.