Sposób przygotowania:
Pstrąg na warzywach
Pstrągi umyć wewnątrz, osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym. Od środka natrzeć solą. Nie solić z zewnątrz. Tłuszcz mocno rozgrzać na patelni, obsmażyć ryby z obu stron na złoty kolor. Cukinie i pieczarki umyć, oczyścić. marchewkę i cebulkę obrać. Marchewkę, cukinię i pieczarki pokroić w bardzo cieniutkie plasterki. Cebulkę pokroić na połówki. 1 szklankę wody zagotować, dodać wino, pieprz, listek laurowy, przyprawić cukrem i płaską łyżeczką soli, ponownie zagotować. Warzywa i grzyby równomiernie rozłożyć na natłuszczonej formie żaroodpornej, na nich ułożyć obsmażone ryby, zalać przygotowana marynatą. Całość przykryć folią aluminiową, wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stop. C. Obrać, umyć ziemniaki. Pokroić na połówki. Gotować 20 minut w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Zalać śmietaną, wymieszać. Pstrągi podawać w formie aluminiowej, przybrane natką pietruszki. Do tego ziemniaki w osobnym naczyniu.