szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

pstrąg z sosem z mango

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

sposób na pysznego pstrąga o niecodziennym smaku

pstrąg z sosem z mango

Składniki:

pstrąg z sosem z mango

 

  • 2 sprawione pstrągi
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 mango
  • puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki startego,świeżego imbiru
  • 1 cebula czerwona
  • 2 dymki
  • pół łyżki cukru brązowego
  • szklanka bulion rybnego(lub warzywnego )
  • 50 gram masła
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • 1 łyżka siekanej ,świeżej kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka siekanego estragonu

 

Sposób przygotowania:

pstrąg z sosem z mango
Pstrągi opłukać i osuszyć.Do mąki dodać szczyptę soli i pieprzu, wymieszać razem, obtoczyc w niej ryby.Cebulę i mango obrać i pokroić na małe kawałki.Czosnek obrać i przecisnąc przez praskę.Zmiksować dokładnie cebulę, mango, czosnek, estragon,pomidory wraz z zalewą, imbir, cukier i bulion.Na dużej patelni rozpuścić masło,smażyć ryby z każdej ze stron ok( 5 minut z każdej strony).Usmażone ryby odstawić w ciepłe miejsce,na tą samą patelnię przełożyć zmiksowany sos, doprowadzić do wrzenia i podgrzewać ok 3 minut na wolnym ogniu.Do sosu włożyc pstragi, przykryć patelnię i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok kwadrans.Dymkę oczyścić i posiekać.Ryby podawać polane sosem, posypane dymką i kolendrą.

Tagi:

pstrąg