Sposób przygotowania:
pulpeciki w sosie pomidorowym z warzywam
sos: warzywa myjemy i kroimy w kostkę, wrzucamy do dużego garnka z pokrywką, zalewamy sosem pomidorowym i podduszamy często mieszając - uważamy aby warzywa się nie rozgotowały, wystarczy ok 5 minut. pulpeciki: zagotować wodę w garnku. mięso prezkładamy do miski, dodajemy ryż, bułkę tartą, mąkę, jajka, przyprawy i ugniatamy aż wszystkie skadniki połączą się razem- tak jak na kotlety mielone. z powstałej masy formujemy niezbyt duże kulki i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, podgotowujemy ok 5 minut. piekarnik nagrzać do 200stopni. do naczynia żaroodpornego z pokrywką (najlepsze jest dość głębokie) przekładamy pulpeciki, zalewamy sosem i posypujemy połową sera, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 10 minut. po tym czasie wyjmujemy pulpety z piekarnika, posypujemy drugą połową sera i tym razem wstawiamy do piekarnika bez przykrywania na mniej więcej 10minut.. takie pulpeciki najlepiej podać z ryżem. Smacznego:)