castilla

castilla

Kucharz
[Przepisów: 10]

pulpeciki w sosie pomidorowym z warzywam

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

przygotowanie tej potrawy zajmuje trochę czasu ale naprawdę warto bo pulpeciki tak przygotowane są bardzo smaczne!

pulpeciki w sosie pomidorowym z warzywam

Składniki:

pulpeciki w sosie pomidorowym z warzywam

 

  • pulpety:
  • 1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej mieszanka wołowiny i wieprzowiny- pół na pół)
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • jajko
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki
  • pieprz, bazylia, tymianek, czosnek w proszku, chilli w proszku
  • sól do smaku;
  • sos:
  • 1 cukinia
  • 2 papryki czerwone
  • 2 papryki żółte
  • kilka pieczarek
  • 1 duża cebula lub 2 mniejsze
  • 2 słoiki sosu pomidorowego (ten, który najbardziej lubicie lub zrobiony samemu)
  • duża garść startego sera żółtego

 

 

Sposób przygotowania:

pulpeciki w sosie pomidorowym z warzywam
sos: warzywa myjemy i kroimy w kostkę, wrzucamy do dużego garnka z pokrywką, zalewamy sosem pomidorowym i podduszamy często mieszając - uważamy aby warzywa się nie rozgotowały, wystarczy ok 5 minut. pulpeciki: zagotować wodę w garnku. mięso prezkładamy do miski, dodajemy ryż, bułkę tartą, mąkę, jajka, przyprawy i ugniatamy aż wszystkie skadniki połączą się razem- tak jak na kotlety mielone. z powstałej masy formujemy niezbyt duże kulki i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, podgotowujemy ok 5 minut. piekarnik nagrzać do 200stopni. do naczynia żaroodpornego z pokrywką (najlepsze jest dość głębokie) przekładamy pulpeciki, zalewamy sosem i posypujemy połową sera, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 10 minut. po tym czasie wyjmujemy pulpety z piekarnika, posypujemy drugą połową sera i tym razem wstawiamy do piekarnika bez przykrywania na mniej więcej 10minut.. takie pulpeciki najlepiej podać z ryżem. Smacznego:)