Sposób przygotowania:
Pulpeciki w sosie warzywnym
Do mięsa mielonego wbić jajko, wsypać kaszę manną, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Odstawić na 15 minut. Do garnka nalać wody, zagotować, dodać odrobinę soli, liść laurowy i ziele angielskie. Po tym czasie mięso wymieszać, uformować małe kuleczki, wrzucać na wrzątek, gotować ok. 15-20 minut w zależności od wielkości pulpecików. Gdy pulpety się gotują, zrobić sos. Cebulę obrać i posiekać, zeszklić na oleju.Dodać domową ‘kostkę rosołową’, podlać wodą spod pulpetów i dusić do miękkości warzyw.Mąkę rozmieszać w małej ilości wody, dodać śmietanę, wymieszać i wlać na patelnię. Zagotować i doprawić. Wrzucić ugotowane pulpety, wymieszać i chwilę razem pogotować. Podawać z ziemniakami i surówką, np. z czerwonej kapusty