Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Pulpeciki w sosie warzywnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Lekkie gotowane pulpeciki w jarzynowym sosie

Pulpeciki w sosie warzywnym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpeciki w sosie warzywnym

 

 

Sposób przygotowania:

Pulpeciki w sosie warzywnym
Do mięsa mielonego wbić jajko, wsypać kaszę manną, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Odstawić na 15 minut. Do garnka nalać wody, zagotować, dodać odrobinę soli, liść laurowy i ziele angielskie. Po tym czasie mięso wymieszać, uformować małe kuleczki, wrzucać na wrzątek, gotować ok. 15-20 minut w zależności od wielkości pulpecików. Gdy pulpety się gotują, zrobić sos. Cebulę obrać i posiekać, zeszklić na oleju.Dodać domową ‘kostkę rosołową’, podlać wodą spod pulpetów i dusić do miękkości warzyw.Mąkę rozmieszać w małej ilości wody, dodać śmietanę, wymieszać i wlać na patelnię. Zagotować i doprawić. Wrzucić ugotowane pulpety, wymieszać i chwilę razem pogotować. Podawać z ziemniakami i surówką, np. z czerwonej kapusty
Pulpeciki w sosie warzywnym
Do mięsa mielonego wbić jajko wsypać kaszę manną doprawić solą pieprzem majerankiem i czosnkiem Odstawić na 15 minut Do garnka nalać wody zagotować dodać odrobinę soli liść laurowy i ziele angielskie Po tym czasie mięso wymieszać uformować małe kuleczki wrzucać na wrzątek gotować ok 15-20 minut w za
Pulpeciki w sosie warzywnym
Gdy pulpety się gotują zrobić sos Cebulę obrać i posiekać zeszklić na oleju
Pulpeciki w sosie warzywnym
Dodać domową ‘kostkę rosołową’ podlać wodą spod pulpetów i dusić do miękkości warzyw
Pulpeciki w sosie warzywnym
Mąkę rozmieszać w małej ilości wody dodać śmietanę wymieszać i wlać na patelnię Zagotować i doprawić Wrzucić ugotowane pulpety wymieszać i chwilę razem pogotować