darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Pulpety mięsno-warzywne

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Dietetyczne, zdrowe, pyszne!!

Pulpety mięsno-warzywne Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pulpety mięsno-warzywne

 

  • Przepis na 10 pulpetów:
  • 0,5 kg mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 5 pieczarek
  • natka pietruszki
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek sera feta
  • suszone pomidory
  • ser gorgonzola
  • sól
  • pieprz
  • młoda marchewka
  • 1 plaster młodej kapusty
  • (resztę kapusty można zużyć do surówki)
  • ocet ryżowy
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka masła
  • 4 listki mięty

 

Sposób przygotowania:

Pulpety mięsno-warzywne
Cebulę i pieczarki drobniutko posiekać i usmażyć na masełku, doprawić pieprzem i solą. Mięso wrzucić do dużej miski, dodać startą marchewkę, posiekaną kapustę, usmażone cebulę i pieczarki, rozgnieciony czosnek, posiekaną natkę pietruszki i posiekną miętę. Doprawić solą i pieprzem, dolać łyżkę octu, jajko i dobrze wymieszać. W środek pulpetów włożyć po kawałeczku serów i pomidorka. Uformować kulki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 30 minut. Po 15 minutach posmarować pulpety pędzelkiem moczonym w oliwie.
Pulpety mięsno-warzywne
Etap 1
Pulpety mięsno-warzywne
Etap 2