Sposób przygotowania:
Pulpety w sosie cytrynowym
Wywar warzywny doprowadzić do wrzenia w garnku pod przykryciem.
Zmielić mięso i wyrobić z 1 łyżką zimnej wody.
Namoczyć bułkę w mleku- odcisnąć dobrze ( ja to robię na sitku ).
Roztrzepać jajko ( łatwiej się wyrabia z masą mięsną gdy jest wymieszane).
Masę mięsną, bułkę, bułkę tartą i jajko dokładnie wymieszać . Doprawić solą, pieprzem mielonym i maggi w płynie.
Podzielić na 12 porcji.
Uformować kulki i oprószyć mąką.
Gotować we wrzącym wywarze 20 minut.
Wyjmować łyżka cedzakową*
W garnuszku rozgrzać masło z olejem.
Wsypać otartą skórkę z cytryny. Chwilę smażyć.
Dodać mąkę i zrobić zasmażkę.
Rozprowadzić zasmażkę wywarem z gotowania pulpetów zmieszanym ze śmietanką .
Wlać sok z cytryny, wsypać kurkumę. Doprawić do smaku solą i cukrem.
Włożyć pulpety. Dusić ok. 5 minut.
Podawać w sosie dodatkiem ryżu i jakąś jarzynką.
* Ja dzielę pulpety na 3 porcje.
Dwie z porcją wywaru z gotowania po ostudzeniu zamrożę , a do trzeciej przygotowuję sos ( w tym przypadku cytrynowy).
Potem mam 2 gotowe obiady - na wywarze robię tylko sos , lub łączę pulpety z wywarem np. z fasolką tworząc jednogarnkowe danie , lub wkładam do zupy.
Zmielić mięso i wyrobić z 1 łyżką zimnej wody.
Namoczyć bułkę w mleku- odcisnąć dobrze ( ja to robię na sitku ).
Roztrzepać jajko ( łatwiej się wyrabia z masą mięsną gdy jest wymieszane).
Masę mięsną, bułkę, bułkę tartą i jajko dokładnie wymieszać . Doprawić solą, pieprzem mielonym i maggi w płynie.
Podzielić na 12 porcji.
Uformować kulki i oprószyć mąką.
Gotować we wrzącym wywarze 20 minut.
Wyjmować łyżka cedzakową*
W garnuszku rozgrzać masło z olejem.
Wsypać otartą skórkę z cytryny. Chwilę smażyć.
Dodać mąkę i zrobić zasmażkę.
Rozprowadzić zasmażkę wywarem z gotowania pulpetów zmieszanym ze śmietanką .
Wlać sok z cytryny, wsypać kurkumę. Doprawić do smaku solą i cukrem.
Włożyć pulpety. Dusić ok. 5 minut.
Podawać w sosie dodatkiem ryżu i jakąś jarzynką.
* Ja dzielę pulpety na 3 porcje.
Dwie z porcją wywaru z gotowania po ostudzeniu zamrożę , a do trzeciej przygotowuję sos ( w tym przypadku cytrynowy).
Potem mam 2 gotowe obiady - na wywarze robię tylko sos , lub łączę pulpety z wywarem np. z fasolką tworząc jednogarnkowe danie , lub wkładam do zupy.
kołczu