Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Puszysty piernik na piwie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Piernik na piwie jest bardzo lekki, puszysty i smaczny. Można go oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Puszysty piernik na piwie

Składniki:

Puszysty piernik na piwie

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Puszysty piernik na piwie
Miód podgrzać, rozpuścić, przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka z cukrem i masłem utrzeć na puszystą masę, dodać przestudzony miód, piwo, sodę, mąką wymieszaną z kakao i pozostałe przyprawy. Wszystko razem wymieszać, pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek. Ciasto przełożyć do przygotowanej 1 większej lub 2 keksowych foremek i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni.