Sposób przygotowania:
Pyszna potrawka z kopytkami
Ziemniaki obrać, opłukać, zalać wodą, dodać sól. ugotować, odcedzić, wystudzić gdy będą ziemniaki zimne przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Zagotować wodę, dodać sól i szybko zagnieść ciasto na kopytka, dodając mąkę, mąkę ziemniaczaną i jajko. Wyrobić dobrze ciasto, formować wałeczki i kroić je po skosie. Wrzucać od razu do gotowanej wody, gdy kopytka wypłyną na wierzch, gotować jeszcze 3 minuty, wybierać cedzakiem na talerz. SOS POTRAWKOWY Kurczaka umyć, porcjować na kawałki, zalać wrzącą wodę, dodać sól, gotować. Warzywa umyć dodać do gotującego kurczaka i razem ugotować. Ugotowany kurczak oddzielić od kości i pokroić w kawałki. Warzywa wyjąć z wywaru. Śmietanę rozmieszać z mąką, rozprowadzić niewielką ilością gorącego wywaru,wlać do wywaru, dodać pokrojonego kurczaka i marchewkę pokrojoną w kostkę, margarynę doprawić solą i pieprzem i zagotować.