zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Pyzy z boczkiem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Pyzy - jedno z ulubionych dań mojej rodzinki.

Pyzy z boczkiem

Składniki:

Pyzy z boczkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Pyzy z boczkiem
Boczek umyć i ugotować z przyprawami. gdy przestygnie zmielić na grubym sicie. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć i dodać do boczku. W razie potrzeby doprawić do smaku, dodać jajko i wymieszać. Uformować kulki. Z tej porcji powinno wyjść 20 kulek.

Ugotowane i wystudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę, dodać jajko, sól, i obie mąki i wyrobić wszystko na gładkie ciasto. Podzielić na 20 porcji. U formować kulki, lekko spłaszczyć, nałożyć farsz i dokładnie zlepić formując kule. Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i gotować od wypłynięcia na nie za dużym ogniu około 5-8 minut.

Podawać z podsmażoną z cebulą wędzoną słoninką.

Tagi:

jajko jajka