bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Quasadilla z chili na łowicką nutę

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Meksykańska quasadilla z chlli con carne z polską łowicką nutą.

Quasadilla z chili na łowicką nutę

Składniki:

Quasadilla z chili na łowicką nutę

 

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 czerwona cebula
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz świeżo mielony do smaku
  • sól morska do smaku
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1/2 łyżeczka przyprawy chilli
  • 1 łyżeczka przyprawy kmin rzymski (kumin) w proszku .
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • czerwona papryka
  • 1 mała czerwona papryczka chili
  • 1/2 słoika sosu meksykańskiego Łowicz
  • 3 łyżki czerwonej fasoli z puszki w zalewie odsączonej
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • liście kapusty pekińskiej
  • 8 placków tortilla
  • grubo starty zółty ser (dobrze topiący się).
  • kwaśna gęsta śmietana

 

Sposób przygotowania:

Quasadilla z chili na łowicką nutę
Na dużej patelni z rozgrzewamy olej i szklimy obie cebule drobno posiekane, dodajemy czosnek drobno posiekany, obrane i starte na tarce gałązki selera naciowego, drobno posiekane chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smażymy przez minutę. Dodajemy mięso, mieszając smażymy. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Przykrywamy i gotujemy przez 15 minut.od czasu do czasu mieszając. Dodajemy sos Łowicz, fasolę, kukurydze i smażymy razem 5 minut. Rozgrzewamy duzą patelnie (taka zeby zmieściła się na niej tortilla), kładziemy na nią jedną tortillę rozkładamy na na niej równomiernie część farszu, obkładamy po bokach kawałkami liści kapusty pekińskiej, posypujemy startym serem. Na wierzch układamy drugą tortillę. Smażymy aż spód się troszkę zarumieni. Przykrywamy talerzem, odwracamy patelnie zeby tortilla znalazla sie na talerzu i ponownie zsuwamy tortile na patelnie zeby sie przyrumieniła z drugiej strony. Ponownie nakladamy talerz, odwracamy patelnie i tortilla ląduje na talerzu. Quasadille kroje na kawalki, na srodek daje troche kwasnej smietany. Można podać tez guacamole oraz salse pomidorową. Podawac ciepłe.