Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Ragout z wątróbki cielęcej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Obrane i umyte ziemniaki gotować 20 min. w osolonej wodzie. Dymkę oczyścić pokroić na

Ragout z wątróbki cielęcej

Składniki:

Ragout z wątróbki cielęcej

 

 

 

 

  • pęczek dymki

 

 

 

  • 60 dag wątróbki cielęcej

 

 

  • słoiczek (ok. 200 ml) cebulki marynowanej

 

  • 200 ml rosołu (instant)

 

 

 

 

  • 2-3 gałązki tymianku

 

Sposób przygotowania:

Ragout z wątróbki cielęcej
Obrane i umyte ziemniaki gotować 20 min. w osolonej wodzie. Dymkę oczyścić pokroić na kawałki. Umyć pieczarki i pomidory. Grzyby podzielić na połówki, a pomidory na ćwiartki lub połówki, gdy są bardzo małe. Rozgrzać na patelni 2 łyżki tłuszczu, wrzucić pokrojoną na kawałki wątróbkę, zarumienić na silnym ogniu. Dodać grzyby, smażyć całość jeszcze przez 5 min. Dodać osączoną cebulkę, dymkę i pomidory, posypać składniki solą oraz pieprzem. Podlać śmietaną i rosołem, dusić 2-3 minuty. Odcedzić ziemniaki, roztłuc. Wymieszać z mlekiem zagotowanym z resztą tłuszczu oraz drobno posiekanymi ziołami, doprawić solą i gałka muszkatołową.