Restauracja w Hotelu Sheraton Sopot

  • 1

Na gastronomicznej mapie Trójmiasta pojawiły się nowe, interesujące miejsca: restauracja Wave, 512 Bar & Lounge i Wine Cube w niedawno otwartym Hotelu Sheraton Sopot...

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Restauracja w Hotelu Sheraton Sopot
Na gastronomicznej mapie Trójmiasta pojawiły się nowe, interesujące miejsca: restauracja Wave, 512 Bar & Lounge i Wine Cube, znajdujące się w niedawno otwartym Hotelu Sheraton Sopot, Conference Center & Spa. Oferta gastronomiczna hotelu będzie zachwycać gości doskonałymi daniami kuchni międzynarodowej przygotowanymi przez Tomasza Boruckiego – Szefa Kuchni, setkami alkoholi z całego świata oraz miłą, przytulną atmosferą.

Podróż kulinarną w Hotelu Sheraton Sopot, Conference Center & Spa rozpoczynamy w restauracji Wave, która serwuje dania kuchni międzynarodowej, w tym potrawy typu surf & turf. Kuchnia surf & turf najprościej mówiąc to dania łączące mięso, ryby lub owoce morza, a jej najpopularniejszymi składnikami są stek i homar. Dania te cechuje pewna ekstrawagancja, a łączenie z pozoru różnych od siebie produktów i smaków, stwarza szefowi kuchni nieograniczone możliwości. "W naszej restauracji znajdziemy potrawy, które z pewnością oczarują miłośników sztuki kulinarnej. Wśród nich znajdą się polędwica wołowa z krewetkami, serwowana z młodymi tajskimi szparagami, sosem holenderskim z dodatkiem chili i redukcją z Cabernet” – mówi Tomasz Borucki, szef kuchni Hotelu Sheraton Sopot, Conference Center & Spa. W karcie dań znajdzie się również m.in. pierś z kaczki Barbarie, podawana z pierożkami z nadzieniem z przegrzebków i krewetek oraz trio tatarów z wołowiny, łososia i małży Świętego Jakuba.

Twórcą menu restauracji Wave jest Tomasz Borucki, który swoją kulinarną przygodę rozpoczął w 1995 roku w warszawskim hotelu Bristol pod okiem Kurta Shellera. Od 1997 r. pracował na luksusowych liniowcach pasażerskich i jachtach, m. in. Queen Elizabeth, którymi okrążył świat czterokrotnie. Dzięki temu udało mu się poznać tajemnice składników i sekrety kuchni całego świata. "Mam nadzieję, że kiedyś uda mi się przyrządzić dla gości restauracji Wave rybę księżycową z Bora Bora, która osiąga 2 metry długości i charakteryzuje się delikatnym, wyszukanym smakiem" – mówi Tomasz Borucki. Największym osiągnięciem T. Boruckiego jest uzyskanie dyplomu Szefa Kuchni "American Culinary Federation”"– wiodącego światowego stowarzyszenia zrzeszającego szefów kuchni.

Restauracja, podobnie jak cały hotel, swoim wystrojem nawiązuje do nadmorskiego charakteru Sopotu. Jest jasna, przestronna i może ugościć jednocześnie 102 osoby. Ciekawym elementem wystroju wnętrza jest otwarta kuchnia, która umożliwia gościom uczestniczenie w przygotowywaniu potraw przez szefów kuchni od samego początku.

Na wyszukane kolacje Hotel Sheraton Sopot, Conference Center & Spa zaprasza do Wine Cube. Jest to miejsce wyjątkowe, gdyż oferuje tylko jeden stolik i zapewnia unikalną intymną atmosferę. Dla gości szef kuchni przygotowuje specjalne menu składające się z dań, których nie można skosztować nigdzie indziej. Do każdego dania sommelierzy hotelu polecają wina z całego świata, które idealnie komponują się z potrawami, wydobywając ich delikatny smak. Miejsce to jest idealne na romantyczne kolacje, czy ważne spotkania biznesowe.

Po ekscytującej podróży kulinarnej goście mogą odpocząć przy drinku bądź kawie w przytulnych wnętrzach 512 Bar & Lounge - miejscu, które swą nazwą nawiązuje do długości sopockiego molo. 512 Bar & Lounge to oaza spokoju, gdzie goście przy kominku mogą spotkać się z przyjaciółmi, pograć w kości, czy poczytać książki z hotelowej biblioteki oraz skosztować setek gatunków alkoholi z całego świata i ponad 50 kompozycji koktajli.

Hotel Sheraton Sopot, Conference Center & Spa jest najnowszym pięciogwiazdkowym obiektem hotelowo – konferencyjnym w Sopocie. Hotel posiada 189 pokoi oraz ekskluzywne piętro Club Floor, na którym znajdują się apartamenty, pokoje o podwyższonym standardzie oraz Club Lounge. W hotelu znajduje się restauracja Wave, 512 Bar & Lounge, piwnica z winami, Kids Club oraz lobby z przestrzenią Link@Sheraton, oferującą komputery i bezpłatny dostęp do internetu. W 2009 r. Hotel Sheraton Sopot, Conference Center & Spa rozszerzy swoją ofertę o największe na polskim wybrzeżu centrum konferencyjne o powierzchni 4.000 metrów kw. z restauracją, barem, spa i centrum fitness.