gosia.r

gosia.r

Szef Kuchni
[Przepisów: 4]

Risotto z krewetkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis na risotto z krewetkami dla 4 osób szefa kuchni Rafała Targosza

Risotto z krewetkami

Składniki:

Risotto z krewetkami

 

Sposób przygotowania:

Risotto z krewetkami
Cebulę trzeba obrać i skroić na małą kostkę. Do garnuszka wlać oliwę, na której zeszklić pokrojoną cebulę. Wsypać sól i biały pieprz oraz ryż na risotto. Całość przysmażyć na małym ogniu, nie przestawać mieszać. Następnie wlać białe wino, trzymać na ogniu aż do odparowania. Gdy to nastąpi, wlewać po 100 ml wywaru z jarzyn i gotować całość na tyle wolno, by ryż wchłaniał go. Ryż powinien pozostać twardawy, ale musi stać się jednocześnie klejący. Nad pozostawionym na małym ogniu garnkiem zetrzeć skórkę z połowy cytryny (wcześniej dokładnie umytej). Cytrynę trzeba przekroić na pół i z jednej połówki wycisnąć sok, który wlać, a po nim dodać do rondelka drobno pokrojone cukinię i paprykę. Dodać śmietanę i masło, dokładnie wymieszać.

Prawdziwe risotto powinno być kleiste, ale nie rozgotowane, mieć konsystencję lekko płynną. Można je doprawiać do smaku solą, pieprzem i sokiem lub też skórką cytrynową.

Obrane krewetki wraz z czosnkiem położyć na rozgrzanym oleju i mocno podsmażyć na obu stronach. Po przysmażeniu położyć na ryżu i gotowe :)