Sposób przygotowania:
Rogaliki drożdżowe z kakaową masą.
Do miski wsypać rozkruszone drożdże, dodać cukier, wymieszać. Następnie wlać podgrzane mleko, 2 łyżki mąki i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie dodać żółtka, cukier waniliowy, pozostałą mąkę, stopione przestudzone masło i wyrobić na gładkie ciasto. Odłożyć na 30 minut do wyrośnięcia. Do miski włożyć łyżkę margaryny, wsypać cukier puder i dokładnie utrzeć. Następnie wsypać kakao, przeciśnięte przez praskę zimne ziemniaki, rozkruszone herbatniki, i aromat. Wszystko dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, wyrobić, rozwałkować na grubość 1/2 cm, pokroić na kwadraty. Na środku każdego kawałka ciasta ułożyć porcję masy, zwijać i formować rogaliki. Ułożyć na przygotowanej blaszce, odłożyć na 10 minut do wyrośnięcia, następnie posmarować roztrzepanym jajkiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 stopni około 20 minut.
cherry
kołczu