Sposób przygotowania:
Rolada wieprzowa z kiszoną kapustą
Mięso umyć, przekroić wzdłuż [tak aby powstał płat ] rozbić tłuczkiem, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Kapustę włożyć do garnka, zalać wodą, dodać angielskie ziele, liść laurowy, namoczone grzybki i gotować około 30 minut. Boczek pokroić w kostkę, włożyć na patelnię, stopić, wsypać posiekaną cebulę, zeszklić. Dodać odcedzoną kapustę i posiekane grzyby, przyprawić do smaku. Całość dusić około 15 minut, ostudzić. Na płat mięsa nałożyć nadzienie, wzdłuż położyć obraną z otoczki kiełbasę i zwinąć ciasno w rulon, związać sznurkiem. Roladę obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu. Następnie skropić wodą i wstawić do piekarnika, przykryć. Piec około 1 godziny w temp 160 st. co chwilę polewając wytworzonym sosem. Po upieczeniu zdjąć sznurek i pokroić w plastry. Podawać z sosem.