Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Rolada wieprzowa z kiszoną kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wspaniała, aromatyczna rolada wieprzowa

Rolada wieprzowa z kiszoną kapustą

Składniki:

Rolada wieprzowa z kiszoną kapustą

 

  • 1 kg mięso z szynki,
  • 5 ząbków czosnek,
  • 1/2 kg kapusta kiszona,
  • 30 dag kiełbasa wiejska,
  • 2 szt grzybki suszone,
  • 5 ziaren angielskie ziele,
  • 2 szt liść laurowy,
  • 1 szt cebula,
  • 10 dag boczek wędzony,
  • do smaku kminek mielony,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • 3 łyżki smalec

 

Sposób przygotowania:

Rolada wieprzowa z kiszoną kapustą
Mięso umyć, przekroić wzdłuż [tak aby powstał płat ] rozbić tłuczkiem, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Kapustę włożyć do garnka, zalać wodą, dodać angielskie ziele, liść laurowy, namoczone grzybki i gotować około 30 minut. Boczek pokroić w kostkę, włożyć na patelnię, stopić, wsypać posiekaną cebulę, zeszklić. Dodać odcedzoną kapustę i posiekane grzyby, przyprawić do smaku. Całość dusić około 15 minut, ostudzić. Na płat mięsa nałożyć nadzienie, wzdłuż położyć obraną z otoczki kiełbasę i zwinąć ciasno w rulon, związać sznurkiem. Roladę obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu. Następnie skropić wodą i wstawić do piekarnika, przykryć. Piec około 1 godziny w temp 160 st. co chwilę polewając wytworzonym sosem. Po upieczeniu zdjąć sznurek i pokroić w plastry. Podawać z sosem.