Sposób przygotowania:
Rolada Yule Log
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i solą. Ubić cukier z żółtkami na lekką, puszysta masę. Na przemian dodawać do niej sypkie składniki i mleko. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka. Dodawać stopniowo do masy delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć na blaszkę o wymiarach 40x25cm wyłożyć papierem do pieczenia i piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopnia C. Czystą ścierkę kuchenną oprószyć obficie cukrem pudrem. Wyłożyć na nią upieczone ciasto. Usunąć papier do pieczenia. W razie potrzeby wyrównać brzegi. Zrolować ciasto razem z ściereczką wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić podwiniętym brzegiem do dołu do wystygnięcia. Ubić kremówkę z cukrem na sztywna masę. Rozwinąć ciasto i posmarować je bitą śmietaną. Pozostawić brzegi około 2cm. Ponownie zwinąć ciasto. Polewa:W rondelku umieścić kremówkę, czekoladę i masło. Energicznie mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Ostudzić. Stężałą polewą posmarować wierzch i boki rolady. Udekorować ozdobami z masy cukrowej i oprószyć cukrem pudrem. Masa cukrowa: 4 łyżeczki żelatyny zalać 70 ml zimnej wody. Odstawić na ok. 5 min. Umieścić żelatynę w kąpieli wodnej i delikatnie podgrzewając uważnie obserwować aż zacznie się rozpuszczać. Dodać 3 łyżki Planty i zdjąć z ognia. Dodawać stopniowo cukier puder aż masa będzie plastyczna. Masę podzielić na części dodając do każdej inny barwnik. formować ozdoby.
marietta