kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 937]

Rolada Yule Log

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ten francuski przysmak będzie wspaniałym ukoronowaniem świątecznego posiłku. Przepis znaleziony w książce z francuskimi wypiekami i deserami.

 Rolada Yule Log

Składniki:

Rolada Yule Log

 

  • na ciasto:
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki naturalnego kakao w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 duże jajka lub 4 małe
  • 1/4 szklanki tłustego mleka
  • cukier puder

 

  • na nadzienie:
  • szklanka śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki cukru

 

  • na polewę:
  • szklanka śmietany kremówki
  • 140g gorzkiej czekolady
  • 30 g masła

 

  • do dekoracji:
  • cukier puder
  • ozdoby z masy cukrowej
  • na masę cukrową:
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml zimnej wody
  • 3 łyżeczki Planty
  • 250 dag cukru pudru
  • barwniki: zielony, czerwony i kakao

Sposób przygotowania:

Rolada Yule Log
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i solą. Ubić cukier z żółtkami na lekką, puszysta masę. Na przemian dodawać do niej sypkie składniki i mleko. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka. Dodawać stopniowo do masy delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć na blaszkę o wymiarach 40x25cm wyłożyć papierem do pieczenia i piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopnia C. Czystą ścierkę kuchenną oprószyć obficie cukrem pudrem. Wyłożyć na nią upieczone ciasto. Usunąć papier do pieczenia. W razie potrzeby wyrównać brzegi. Zrolować ciasto razem z ściereczką wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić podwiniętym brzegiem do dołu do wystygnięcia. Ubić kremówkę z cukrem na sztywna masę. Rozwinąć ciasto i posmarować je bitą śmietaną. Pozostawić brzegi około 2cm. Ponownie zwinąć ciasto. Polewa:W rondelku umieścić kremówkę, czekoladę i masło. Energicznie mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Ostudzić. Stężałą polewą posmarować wierzch i boki rolady. Udekorować ozdobami z masy cukrowej i oprószyć cukrem pudrem. Masa cukrowa: 4 łyżeczki żelatyny zalać 70 ml zimnej wody. Odstawić na ok. 5 min. Umieścić żelatynę w kąpieli wodnej i delikatnie podgrzewając uważnie obserwować aż zacznie się rozpuszczać. Dodać 3 łyżki Planty i zdjąć z ognia. Dodawać stopniowo cukier puder aż masa będzie plastyczna. Masę podzielić na części dodając do każdej inny barwnik. formować ozdoby.