Sposób przygotowania:
Rolada z indyka
Pierś indyczą, oczyścić, umyć i osuszyć. Rozbić mięso wilgotnym tłłuczkiem. Posypać solą, pieprzem i bazylią, odstawić w chłodne miejsce. Bułkę namoczyć w letniej wodzie lub w mleku. Migdały zalać gorącą wodą, zdjąć skórkę. Cebulkę oraz czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oleju. Wątróbkę i pieczarki umyć, drobno pokroić, dodać do cebulki, usmażyć. Polączyć z odciśniętą bułką, jajkiem, przyprawami i posiekanymi bakaliami. Farsz przełożyć na mięso, uformować roladę, związać nitką. Piec 20 minut, polewać tłuszczem z pieczenia i wodą. Dodać obrane ziemniaki, piec dalsze 40 minut. Podawać prosto z piekarnika. Doskonała do białego wina.