Sposób przygotowania:
Rolada z ziemniaków
FARSZ;
Obrane pieczarki kroimy drobno razem z cebulą. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy przygotowane pieczarki. Doprawiamy pieprzem i chwilę dusimy. Następnie śmietanę łączymy z mąką i dodajemy do duszonych pieczarek. Mocno podgrzewamy, ściągamy z pieca i studzimy.
CIASTO;
Umyte ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w łupinkach. Ostudzić, obrać ze skórki i zmielić. Dodać mąkę ziemniaczaną, trochę mleka, sól i wyrobić na jednolitą masę. Rozwałkować, aby ciasto było grube i nakładamy przygotowany farsz. Ciasto zwijamy w roladę dobrze zlepiając brzegi. Dać na posmarowaną ubitym jajkiem blachę i posypać bułką tartą. Roladę należy przekuć w kilku miejscach, aby powietrze uchodziło. Polać roztopionym masłem i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni aż się zarumieni ok. 20 min. Podawać z sosem śmietanowym.
Obrane pieczarki kroimy drobno razem z cebulą. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy przygotowane pieczarki. Doprawiamy pieprzem i chwilę dusimy. Następnie śmietanę łączymy z mąką i dodajemy do duszonych pieczarek. Mocno podgrzewamy, ściągamy z pieca i studzimy.
CIASTO;
Umyte ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w łupinkach. Ostudzić, obrać ze skórki i zmielić. Dodać mąkę ziemniaczaną, trochę mleka, sól i wyrobić na jednolitą masę. Rozwałkować, aby ciasto było grube i nakładamy przygotowany farsz. Ciasto zwijamy w roladę dobrze zlepiając brzegi. Dać na posmarowaną ubitym jajkiem blachę i posypać bułką tartą. Roladę należy przekuć w kilku miejscach, aby powietrze uchodziło. Polać roztopionym masłem i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni aż się zarumieni ok. 20 min. Podawać z sosem śmietanowym.