bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Roladka z piersi kurczaka z kozim serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pomysł na wykwintny obiad.. czemu nie...

Roladka z piersi kurczaka z kozim serem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Roladka z piersi kurczaka z kozim serem

 

Sposób przygotowania:

Roladka z piersi kurczaka z kozim serem
Piersi rozbić tłuczkiem na płaty. Posypać solą i pieprzem i odstawić na pół godziny. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i przesmażyć oczyszczone liście szpinaku, dodac gałkę muszkatołową, sól, pieprz i przeciśnięte ząbki czosnku. Następnie wsypać 2 łyżki słonecznika oraz wkruszyć ok 70g sera koziego. Wszystko wymieszać, podsmażyć przez minute. Farsz nie może być zbytnio płynny liście szpinaku mają pozostać w miarę całe. Posiekać drobno pieczarki. Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę masła i podsmażyć pieczarki z solą i pieprzem. Na każdy płat piersi z kurczaka nałożyć porcje nadzienia ze szpinakiem i porcje z pieczarkami. Teraz należy zwinąć delikatnie ale ściśle roladki i spiąć wykałaczkami najlepiej każdy z boków (ja użyłam po 3 wykałaczki na roladkę). Posypać świeżo zmielonym pieprzem. Roladki włożyć do naczynia żarodpornego, posypać częścią słonecznika, słodką papryką i cześcią pozostałego pokruszonego sera, na boki dać 2 łyzki masła i resztę farszu jeśli nam został. Wstawić do nagrzanego do 175st piekarnika i piec przez około 20-25 minut. W połowie pieczenia odwrócić, polać wytwarzającym się sosem, posypać resztą słonecznika i sera. Jako dodatek ugotować dziki ryż. Z każdej roladki wyjąć wykałaczki, na talerzu pokroić w plastry, dodać porcje ryżu, skropić wytworzonym sosem i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Roladka z piersi kurczaka z kozim serem
Drobiowe roladki z piersi przed upieczeniem w piekarniku