Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Roladki rybne z grzybami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Naprawdę wspaniałe warto spróbować,polecam!

Roladki rybne z grzybami

Składniki:

Roladki rybne z grzybami

 

  • 1kg.świeżych filetów bez skóry z dorsza lub halibuta,
  • 20dag.chudego,wędzonego boczku w plastrach,
  • świeży tymianek,
  • sok z cytryny,
  • przyprawa do ryb,
  • mąka,
  • olej
  • Farsz;
  • 50dag,grzybów,
  • 1 łyżka masła,
  • 1/2szkl.śmietany 12%,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 1łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1łyżka posiekanego szczypiorku,
  • sól i pieprz,
  • Sos;
  • 2szkl.bulionu warzywnego,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki kaparów,
  • sok i skórka otarta z 1/2 cytryny,
  • szczypta cukru,
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Roladki rybne z grzybami
Filety skropić sokiem z cytryny,oprószyć przyprawą do ryb,przykryć i wstawić do lodówki.Kapary zalać 2szklankami zimnej wody i odstawić.Grzyby drobno posiekać ,włożyć na rozgrzaną suchą patelnię i mieszając,smażyć,aż lekko puszczą sok,następnie dodać masło i dusić,aż będą miękkie.Zdjąć je z ognia,doprawić solą i pieprzem,wymieszać z posiekaną zieleniną,jajkiem i śmietaną,zagęścić tartą bułką,posypać solą i pieprzem.Filety wyjąć z lodówki,pokroić na kawałki,posmarować warstwą farszu,zwinąć.Każdą roladkę owinąć plastrem boczku,obtoczyć w mące i obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.Włożyć je do brytfanki,posypać tymiankiem i piec ok.15min.w 180"C,od czasu do czasu polewając tłuszczem ze smażenia ryb.
Z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę,rozprowadzić ją schłodzonym bulionem i podgrzewać cały czas mieszając,a gdyzgęstnieje dodać skórkę i sok z cytryny.Sos zdjąć z ognia zaciągnąć żółtkiem,dodać osączone kapary i przyprawić do smaku szczyptą cukru solą i pieprzem.Sos podawać w sosjerce do roladek.