Sposób przygotowania:
Roladki rybne z grzybami
Filety skropić sokiem z cytryny,oprószyć przyprawą do ryb,przykryć i wstawić do lodówki.Kapary zalać 2szklankami zimnej wody i odstawić.Grzyby drobno posiekać ,włożyć na rozgrzaną suchą patelnię i mieszając,smażyć,aż lekko puszczą sok,następnie dodać masło i dusić,aż będą miękkie.Zdjąć je z ognia,doprawić solą i pieprzem,wymieszać z posiekaną zieleniną,jajkiem i śmietaną,zagęścić tartą bułką,posypać solą i pieprzem.Filety wyjąć z lodówki,pokroić na kawałki,posmarować warstwą farszu,zwinąć.Każdą roladkę owinąć plastrem boczku,obtoczyć w mące i obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.Włożyć je do brytfanki,posypać tymiankiem i piec ok.15min.w 180"C,od czasu do czasu polewając tłuszczem ze smażenia ryb.
Z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę,rozprowadzić ją schłodzonym bulionem i podgrzewać cały czas mieszając,a gdyzgęstnieje dodać skórkę i sok z cytryny.Sos zdjąć z ognia zaciągnąć żółtkiem,dodać osączone kapary i przyprawić do smaku szczyptą cukru solą i pieprzem.Sos podawać w sosjerce do roladek.
Z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę,rozprowadzić ją schłodzonym bulionem i podgrzewać cały czas mieszając,a gdyzgęstnieje dodać skórkę i sok z cytryny.Sos zdjąć z ognia zaciągnąć żółtkiem,dodać osączone kapary i przyprawić do smaku szczyptą cukru solą i pieprzem.Sos podawać w sosjerce do roladek.
Sarenka
eli_555
Jojo
evita0007