madaste

madaste

Starszy Kucharz
[Przepisów: 27]

Roladki z kurczaka z nadzieniem porowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczna propozycja na danie obiadowe

Roladki z kurczaka z nadzieniem porowym

Składniki:

Roladki z kurczaka z nadzieniem porowym

 

  • NA 5 PORCJI
  • 5 piersi z kurczaka
  • 3-4 ząbki zmiażdżonego czosnku
  • sól, pieprz, vegeta, oliwa

 

 

  • FARSZ Z PORA
  • 20 dag pora (białej części)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki startego żółtego sera (polecam Havarti)
  • pół łyżeczki mieszanki ziół suszonych (tymianek i rozmaryn)
  • sól, pieprz, vegeta
  • só,l pieprz

 

Sposób przygotowania:

Roladki z kurczaka z nadzieniem porowym
Piersi rozbijamy tłuczkiem na cieniutkie płaty. Nacieramy solą pieprzem, vegetą i czosnkiem. Skrapiamy oliwą.

FARSZ Z PORA Por kroimy na cienkie pół talarki. Smażymy na maśle ok. 10 min. Doprawiamy solą, pieprzem,vegetą oraz ziołami. Dodajemy śmietanę i stary ser żółty. Mieszamy składniki aż ser roztopi i składniki dobrze się połączą. Odstawiamy do wystygnięcia.

Nakładamy farsz na płaty mięsa. Zwijamy w rulonik tak aby "schować" cały farsz i spinamy wykałaczką - można też użyć nici. Następnie roladki panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju na małym ogniu z każdej strony na złoto.