Sposób przygotowania:
Rozgrzewający kapuśniak pod kocykiem
Wędlinę kroimy w plasterki, boczek w paski. Połowę kiełbasy wytapiamy na suchej patelni. Kapustę kroimy i płuczemy, aby nie była taka kwaśna. Zdejmujemy wędlinę z patelni,a tłuszcz zlewamy. Na czystą patelnię dajemy masło i obsmażamy na rumiano pieczarki oraz cebulę i czosnek pokrojone w plasterki. Gdy te będą rumiane dodajemy kapustę, przykrywamy i dusimy. Po 30 min dodajemy wszystkie przyprawy, całą wędlinę i dusimy do miękkości. Na koniec zalewam rosołem i ostatecznie doprawiamy. Nakładamy do misek w których będziemy zapiekać, wierzch posypujemy pomidorem obranym ze skórki i pokrojonym w kostkę. Z ciasta wykrawamy koła o 2 cm większe niż jest naczynie. Brzegi smarujemy jajkiem aby ciasto się trzymało. Na wierzchu robimy 3 - 4 nacięcia aby uszła para, smarujemy jajkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy 20 min w 200 stopniach.