Sposób przygotowania:
Rybna cebulowa z tajskim smaczkiem :
Pokroić por w pół plasterki , cebulę w ,, piórka " , marchew utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ). W garnku rozgrzać olej z masłem i wrzucić cebulę, por i marchew , koper ( część zostawić do posypania zupy ). Smażyć mieszając aż zmięknie .Zalać 3 szklankami wody. Dodać kostki bulionowe , kurkumę i dusić 20 minut. W tym czasie filetować łososia, usunąć ości, kręgosłup i skórę .Mięso ryby pokroić na kawałki ( tak jak na gulasz ) .Pomidora sparzyć , ściągnąć skórę , usunąć pestki a resztę pokroić w drobną kostkę . Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i zostawić w wodzie przez 10 minut. Odcedzić i przekroić na mniejsze kawałki. Trawę cytrynową zalać 1/2 szklanki wody , zagotować i zostawić na 10 minut. Przecedzić i wywar dodać do wywaru.
Kawałki ryby i pomidora wrzucić do wywaru i gotować 10 minut. Wlać mleko kokosowe . Doprawić do smaku curry i Sambal Oelek .
Podawać wkładając do każdej porcji makaron ryżowy i posypując koprem i szczypiorem .
Kawałki ryby i pomidora wrzucić do wywaru i gotować 10 minut. Wlać mleko kokosowe . Doprawić do smaku curry i Sambal Oelek .
Podawać wkładając do każdej porcji makaron ryżowy i posypując koprem i szczypiorem .