darek112

darek112

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 172]

Ryż z owocami mieszanymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Ryż z owocami mieszanymi podawać na gorąco lub na zimno z dodatkiem bitej śmietanki.

Ryż z owocami mieszanymi

Składniki:

Ryż z owocami mieszanymi

 

Sposób przygotowania:

Ryż z owocami mieszanymi
Ryż przebrać, umyć najlepiej na sicie pod strumieniem bieżącej wody. Zagotować mleko z dodatkiem szklanki wody, dodać masło. Do wrzątku wsypać umyty ryż, lekko osolić. Gotować na wolnym ogniu. Rondel ustawić na podkładce azbestowej lub metalowej. Gdy ryż wchłonie całkowicie wodę, odstawić. Owoce umyć dokładnie, osuszyć. Śliwki wydrelować. Jabłka i gruszki obrać, pokrajać w plastry wykrawając gniazda nasienne. Przygotowane owoce wy¬mieszać z ryżem, dodać cukier, utłuczoną wanilię, utartą skórkę cytrynową, jajka i śmietanę. Wymieszać. Przygotowaną mieszaninę wyłożyć do rondla wysmarowanego masłem i wysypanego tartą bułką. Wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiec Przygotowany ryz z owocami i dodatkami można również umieścić w wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką formie budyniowej. Formę zamknąć szczelnie i włożyć do dużego garnka z wrzącą wodą. Gotować 45 minut. Zapieczoną lub ugotowaną babkę wyłożyć na półmisek. Podawać na gorąco lub na zimno z dodatkiem bitej śmietanki.