Sposób przygotowania:
Schab z owocami
Umyty schab osączamy w papierowy ręcznik, posypujemy solą, pieprzem i majerankiem, wcierając dobrze w mięso. Pozostawiamy na kilka godzin. Następnie obsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie i układamy warstewkę tłuszczu do góry w wysmarowanym oliwą naczyniu do zapiekania. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy wzdłuż na 6-8 części i układamy po bokach schabu, posypujemy solą i pieprzem. Do naczynia wlewamy niepełną szklankę rosołu lub wody i wstawiamy to wszystko na ok. 50 min. W trakcie pieczenia kilkakrotnie schab polewamy sosem gromadzącym się na dnie naczynia. Pod koniec pieczenia schabu myjemy i osuszamy owoce. Figi kroimy na małe części. Da garnka wkładamy owoce, dodajemy cynamon i goździki oraz zalewamy sokiem winogronowym. Gotujemy na niewielkim ogniu ok..5 min. Gorącymi, wyjętymi z soku owocami okładamy gotowy schab.