Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Para buch w wydaniu Buni

Schab z rękawa -,,zaś potem -1 „:

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Schab w marynacie pieczony w foliowym rękawie . Doskonale nadaje się do tego by upiec go więcej a potem podawać w różnych wersjach

Schab z rękawa -,,zaś  potem -1 „:

Składniki:

Schab z rękawa -,,zaś potem -1 „:

 

  • 1.5 kg schabu
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki przyprawy ,, Soczysty schab w sosie winnym ‘ Knorra
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 2 łyżki majeranku

 

  • Do sosu potem ( na 2 szklanki sosu z rękawa ):
  • 1 łyżeczka konfitury z czarnej porzeczki ( lub kwaśnych wiśni , lub żurawiny )
  • 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka masła
  • 1 kromka razowego chleba ( gruba bez skórki )
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki 18 %

 

Sposób przygotowania:

Schab z rękawa -,,zaś potem -1 „:
Z oleju i przypraw ( do schabu Knorra , miodu, pieprzu, papryki , majeranku ) zrobić pastę i natrzeć nią schab ( ja wyrównuję schab obcinając sterczące kawałki i odkładając je np. na gulasz ) .Mięso włożyć w zamykany pojemnik i zostawić w lodówce przez 24 godziny . Potem przełożyć do rękawa foliowego i zamknąć zapinką . Piec w rozgrzanym do 200 * C piekarniku przez 1,5 godziny.Wyjąć . Rozciąć ostrożnie rękaw i zlać do jakiegoś naczynia sos z pieczenia .Schab wystudzić .Kroić w plastry .Do garnuszka włożyć masło .Wlać sos od pieczenia .Dodać konfiturę i sos sojowy .Wrzucić chleb .Gotować na małym ogniu 5 minut . Przetrzeć przez sitko ( lub blenderem ) .Wlać śmietankę .Doprawić sos do smaku .Podałam plastry mięsa z sosem + kopytka + buraczki z cebulką i olejem .Upiekłam na Wielkanoc więcej tego schabu .Podzieliłam na porcje obiadowe i do chleba .Teraz będę tylko wyjmować i podawać w odmienionej formie .Połowa roboty i duża oszczędność .