Sposób przygotowania:
Serniczek na zimno z letnimi owocami
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i gotowania. Na dnie układamy biszkopty- jeśli są świeże i mięciutkie, nie trzeba ich nasączać, jeśli lekko twarde, polecam zwilżyć je odrobiną soku owocowego. Śmietanę ubijamy na sztywno z 4 łyżkami cukru oraz cukrem z prawdziwą wanilią. Ciągle miksując, dodajemy ser śmietankowy (mój miał niewielkie grudki, ale celowo go nie mieliłam i to był strzał w 10, bo masa wyszła rewelacyjna). Słodzimy do smaku. Żelatynę- fix deserową przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Miksując masę serową, powoli wlewamy żelatynę. Dodajemy 1 szklankę umytej i osączonej czerwonej porzeczki oraz 1/2 szklanki borówki amerykańskiej. Dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na biszkopty. Wyrównujemy powierzchnię. Wkładamy do lodówki na 2 godziny, Po tym czasie przybieramy opłukanymi i osuszonymi pozostałymi owocami. Zalewamy tężejącą galaretką, przygotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Przybieramy bitą śmietaną i cukrowymi gwiazdkami.
zbysiowa
iziona
Bernadetta
Natala1210
edytaha
gosia56
Bernadetta
edytaha
Bardzo podoba mi się Twoja zdobycz, w ogóle uwielbiam wszelkiego rodzaju kubeczki, szklaneczki i filiżanki :)