Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Serniczek na zimno z letnimi owocami

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Sernik wyszedł rewelacyjny - mocno owocowy i dlatego się nim chwalę i polecam.

Serniczek na zimno z letnimi owocami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Serniczek na zimno z letnimi owocami

 

Sposób przygotowania:

Serniczek na zimno z letnimi owocami
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i gotowania. Na dnie układamy biszkopty- jeśli są świeże i mięciutkie, nie trzeba ich nasączać, jeśli lekko twarde, polecam zwilżyć je odrobiną soku owocowego. Śmietanę ubijamy na sztywno z 4 łyżkami cukru oraz cukrem z prawdziwą wanilią. Ciągle miksując, dodajemy ser śmietankowy (mój miał niewielkie grudki, ale celowo go nie mieliłam i to był strzał w 10, bo masa wyszła rewelacyjna). Słodzimy do smaku. Żelatynę- fix deserową przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Miksując masę serową, powoli wlewamy żelatynę. Dodajemy 1 szklankę umytej i osączonej czerwonej porzeczki oraz 1/2 szklanki borówki amerykańskiej. Dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na biszkopty. Wyrównujemy powierzchnię. Wkładamy do lodówki na 2 godziny, Po tym czasie przybieramy opłukanymi i osuszonymi pozostałymi owocami. Zalewamy tężejącą galaretką, przygotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Przybieramy bitą śmietaną i cukrowymi gwiazdkami.
Serniczek na zimno z letnimi owocami
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i gotowania. Na dnie układamy biszkopty- jeśli są świeże i mięciutkie, nie trzeba ich nasączać, jeśli lekko twarde, polecam zwilżyć je odrobiną soku owocowego.
Serniczek na zimno z letnimi owocami
Śmietanę ubijamy na sztywno z 4 łyżkami cukru oraz cukrem z prawdziwą wanilią. Ciągle miksując, dodajemy ser śmietankowy (mój miał niewielkie grudki, ale celowo go nie mieliłam i to był strzał w 10, bo masa wyszła rewelacyjna). Słodzimy do smaku.
Serniczek na zimno z letnimi owocami
Żelatynę- fix deserową przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Miksując masę serową, powoli wlewamy żelatynę. Dodajemy 1 szklankę umytej i osączonej czerwonej porzeczki oraz 1/2 szklanki borówki amerykańskiej. Dokładnie mieszamy.
Serniczek na zimno z letnimi owocami
Masę wykładamy na biszkopty. Wyrównujemy powierzchnię. Wkładamy do lodówki na 2 godziny, Po tym czasie przybieramy opłukanymi i osuszonymi pozostałymi owocami.