msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Sernik gotowany,brzoskwiniowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Kombinacja przepisów i eksperyment to chyba najlepsze określenie mojego sernika.Mocno brzoskwiniowy i lekki.

Sernik gotowany,brzoskwiniowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernik gotowany,brzoskwiniowy

 

  • na jasny biszkopt
  • 3 białka
  • 1 szklanka (200ml) cukru
  • 50 ml oleju
  • 125 ml mąki ziemniaczanej
  • 1\2 łyżki octu
  • 1\2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • na ciemny biszkopt
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1\2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ciemnego,gorzkiego kakao
  • 50 ml oleju

 

  • na masę serową
  • 1 kg sera mielonego sernikowego
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1 szklanka mleka o poj.250 ml
  • 1 szklanka cukru o poj.250 ml
  • 3 jajka
  • 25 dag masła 82%

 

  • na wierzch
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 1-1,5 kg brzoskwiń

 

Sposób przygotowania:

Sernik gotowany,brzoskwiniowy
Brzoskwinie obrać ze skórki,wypestkować i pokroić w kostkę średniej grubości.Poddusić je na małym ogniu mieszając i podlewając 1-2 łyżkami wody.Gdy się lekko rozgotują wymieszać je z galaretkami rozrobionymi w połowie ilości wody podanej na opakowaniu.Odstawić. Białka ubić na sztywno,dodawać po trochu cukier.Dosypywać po trochu mąkę ziemniaczaną i delikatnie wmieszać łyżką drewnianą .Dolać olej i ocet ostrożnie mieszając. W drugiej misce ubić żółtka,jajko i cukier na kogel mogel. Dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao delikatnie mieszając łyżką drewnianą .Pod koniec dodać olej i wymieszać. Na blachę 25 na 40 cm wyłożoną papierem do pieczenia wylać jasne ciasto.Na nie wylać ciasto ciemne i widelcem lekko przemieszać tworząc kleksy. Wstawić ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok.15-20 minut. Budyń rozmieszać w szklance mleka. W garnku roztopić masło na małym ogniu.Dodać serek zmielony i jajka roztrzepane z cukrem.Zagotować całość mieszając. Wlać mleko z rozpuszczonym w nim proszku budyniowym i zagotować ponownie,mieszając cały czas. Gorącą masę serową wylać na upieczony biszkopt i odstawić do ostygnięcia.Wstawić do lodówki. Na stężałej masie serowej rozprowadzić tężejącą galaretkę z kawałkami brzoskwiń.Ponownie wstawić do lodówki.Tym razem na dłużej a najlepiej na noc.
Sernik gotowany,brzoskwiniowy
Na blachę wylać ciasto jasne i ciemne i lekko wymieszać widelcem.Upiec.
Sernik gotowany,brzoskwiniowy
Ugotować masę serową i wylać gorącą na upieczony biszkopt.
Sernik gotowany,brzoskwiniowy
Na masę serową wylać tężejącą galaretkę wraz z kawałkami owoców.