domagi

domagi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Sernik klasyczny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Najlepszy wśród serników, delikatna warstwa ciasta, duża ilość masy serowej, smakuje jak sprzed lat!

Sernik klasyczny

Składniki:

Sernik klasyczny

Ciasto

 

 

  • 1/2 szklanki cukru;

 

 

 

  • 2 łyżki oleju;

 

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa

  • 1,5 kg sera trzykrotnie zmielonego;

 

  • 6 jaj;

 

  • 40 dag cukru pudru;

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik klasyczny

Ciasto

W garnku rozpuścić margarynę z olejem, nie zagotowywać. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Masę przelać na dużą blachę sernikową wyłożoną papierem do pieczenia.

Masa serowa

W wysokiej misce zmiksować wszystkie składniki do połączenia. Wylać na spód ciasta. Piec w temp. 180 stopni około 1 godzinę.