Sposób przygotowania:
Sernik wiedeński z kajmakową pomadą
Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone płatki zimnej margaryny wsypać cukier,wbić jajko dołożyć śmietanę i szybko zagnieść ciasto.Okragłą natłuszczoną formę o średnicy 27cm natłuszczoną wylepić przygotowanym ciastem-samo dno i włożyć do lodówki.
Masa serowa: Zółtka ucieramy z cukrami na puszystą masę i łączymy ze zmielonym twarogiem,dodajemy budynie wlewamy śmietankę oraz skórke pomarańczową. Białka ubijamy na sztywno dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.Wlewamy na ciasto do tortownicy,wkładamy do piekarnika i pieczemy około 55 minut w temp 170-180*c aż nabieże lekko złocistego koloru.Po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Pomada: Mleko wlewamy do rondla wsypujmey cukier,zagotowujemy i gotujemy cały czas mieszając aż masa zrobi się gęsta nabieże beżowego koloru.Nastepnie zdejmujemy z ognia i lekko przestudzoną ucieramy z łyżką masła. Smarujemy sernik pomadą wierzch i boki i dekorujemy płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni. Smacznego:)
Masa serowa: Zółtka ucieramy z cukrami na puszystą masę i łączymy ze zmielonym twarogiem,dodajemy budynie wlewamy śmietankę oraz skórke pomarańczową. Białka ubijamy na sztywno dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.Wlewamy na ciasto do tortownicy,wkładamy do piekarnika i pieczemy około 55 minut w temp 170-180*c aż nabieże lekko złocistego koloru.Po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Pomada: Mleko wlewamy do rondla wsypujmey cukier,zagotowujemy i gotujemy cały czas mieszając aż masa zrobi się gęsta nabieże beżowego koloru.Nastepnie zdejmujemy z ognia i lekko przestudzoną ucieramy z łyżką masła. Smarujemy sernik pomadą wierzch i boki i dekorujemy płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni. Smacznego:)
misia5
2milutka
Pewnie zapraszam:)
mysza75
edytaha
2milutka
Edytko już nie ma ale fakt pyszny był:)
zbysiowa
edytaha
Ja tam żałuję, że juz nie ma, ale mówi się trudno :)