2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Książka Kucharska: Prosty sernik - przepisy

Sernik wiedeński z kajmakową pomadą

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Pyszny deser ze słodką kajmakową pomadą, doskonale umili rodzinne chwile przy stole...

Sernik wiedeński z kajmakową pomadą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik wiedeński z kajmakową pomadą

 

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki maki pszennej
  • 7 dag cukru
  • 10 dag margaryny
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 łyzki śmietany 18%

 

  • Masa serowa:
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 2 budynie śmietankowe
  • 7 jajek wiejskich
  • 1,5 szklanki cukru
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 32 g cukru waniliowego
  • 50 g skórki kandyzowanej z pomarańczy

 

 

  • Pomada:
  • 3/4 szklanki mleka 3,2%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka masła

 

  • Dodatkowo:
  • Prażone płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Sernik wiedeński z kajmakową pomadą
Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone płatki zimnej margaryny wsypać cukier,wbić jajko dołożyć śmietanę i szybko zagnieść ciasto.Okragłą natłuszczoną formę o średnicy 27cm natłuszczoną wylepić przygotowanym ciastem-samo dno i włożyć do lodówki.

Masa serowa: Zółtka ucieramy z cukrami na puszystą masę i łączymy ze zmielonym twarogiem,dodajemy budynie wlewamy śmietankę oraz skórke pomarańczową. Białka ubijamy na sztywno dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.Wlewamy na ciasto do tortownicy,wkładamy do piekarnika i pieczemy około 55 minut w temp 170-180*c aż nabieże lekko złocistego koloru.Po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Pomada: Mleko wlewamy do rondla wsypujmey cukier,zagotowujemy i gotujemy cały czas mieszając aż masa zrobi się gęsta nabieże beżowego koloru.Nastepnie zdejmujemy z ognia i lekko przestudzoną ucieramy z łyżką masła. Smarujemy sernik pomadą wierzch i boki i dekorujemy płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni. Smacznego:)
Sernik wiedeński z kajmakową pomadą
najpierw przyrzadzamy kruchy spód do sernika
Sernik wiedeński z kajmakową pomadą
z mleka i cukru robimy pomadę kajmakową..
Sernik wiedeński z kajmakową pomadą
ciastem wylepiamy dno tortownicy natłuszczonej wczesniej
Sernik wiedeński z kajmakową pomadą
ucieramy masę serową dodajemy śmietankę i skórkę pomarńczową wylewamy na ciasto pieczemy