msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Książka Kucharska: Wielkanocne ciasta

Sernik z brzoskwinią na kruchym cieście.

  • 17
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 35

Bardzo szybko się robi i jest oszczędną wersją sernika (mniej sera i jajek niż w większości przepisów).Smak za to rewelacyjny.

Sernik z brzoskwinią na kruchym cieście.

Składniki:

Sernik z brzoskwinią na kruchym cieście.

 

  • Na ciasto kruche:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki stołowe cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 1 kostka margaryny
  • 0,5 kg sera białego lub z wiadereczka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 12,5 dag margaryny
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie

Sposób przygotowania:

Sernik z brzoskwinią na kruchym cieście.
Składniki na ciasto szybko zagniatamy i wkładamy 1/4 ciasta do zamrażarki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy spód ciastem. Ser biały (bez wcześniejszego mielenia-lub ser z wiadereczka ) ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, jajkami, margaryną i budyniem drewnianą pałką aż masa będzie gładka a cukier się rozpuści.Wylewamy masę serową na ciasto.Osączone z syropu brzoskwinie kroimy w kosteczkę i rozkładamy na serze.Na wierzch ścieramy na grubej tarce zamrożone ciasto.Wstawiamy sernik do nagrzanego do 100 stopni piekarnika i od razu zwiększamy temperaturę do 180 stopni.Pieczemy ok.45 minut (max. 50 minut). Sernik ten piekę wtedy, gdy potrzebuję większej ilości ciast np. na święta.Robi się go szybko i nie obciąża zbytnio kieszeni.Przede wszystkim jednak dlatego,że jest bardzo smaczny.