iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Sernik z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Przed świętami takie przepisy się przydają, a ten sernik jest pyszny bo delikatny i puszysty nie za słodki i nie za kwaśny.

Sernik z wiśniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z wiśniami

 

Sposób przygotowania:

Sernik z wiśniami
Ciasto: Od jajek oddzielić żółtka i utrzeć z cukrem, mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli, dodać utarte żółtka, pokrojone w mniejszą kostkę masło i zimną wodę, szybko zagnieść ciasto które trzeba schłodzić około godziny. Masa serowa: Ser utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodawać po jednym żółtku i przestudzony tłuszcz oraz sypki kisiel na koniec delikatnie wymieszać z piana ubita z 10 białek. Formę ( 22 cm na 33 cm) wysmarować tłuszczem i na dnie wyłożyć równo całe ciasto i posypać je delikatnie kaszką, następnie wylać masę serową na której ułożyć wszystkie wiśnie. Piec Piec w nagrzanym do 170 st około 60 minut po upieczeniu wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki piekarnika na 10 minut po tym czasie ciasto wyjąć i wystudzić. Białą czekoladę rozpuścić z mlekiem i delikatnie polać strużkami po wystudzonym serniku.
Sernik z wiśniami
Całe ciasto wyłożyć na dnie formy i posypać kaszką.
Sernik z wiśniami
Do masy serowej delikatnie dodać białka.
Sernik z wiśniami
Na wierzchu ciasta ułożyć całe wiśnie bez pestek.
Sernik z wiśniami
Upieczone i wystudzone ciasto ozdobić biała czekoladą.