Sposób przygotowania:
Serowiec z cytrynową pianką i porzeczkamCiasto kruche
Margarynę utrzeć z żółtkami, dodać cukier, utrzeć, dodać mąkę, śmietanę i proszek do pieczenia. Całoćć wyrobić na gładkie ciasto.
Przygotować blaszkę o wymiarze 12- 36 cm.
Ciasto wyłożyć na spód blaszki, wstawić do nagrzanego piekarnika, do temperatury 180c. piec około 15 minut.
Masa serowa
Do sera dodać cukier puder, sól, żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
Pianę z białek ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z masą serową, dodać szklankę porzeczek.
Masę serową wyłożyć na kruchy spód i wstawić do piekarnika do temperatury 190c na około 40 minut. Piec do pozyskania złotego koloru.
Pianka
Bitą śmietanę ubić z mlekiem. Galaretkę rozrobić w 0,5 szklanki wody, jak się zacznie tężeć wymieszać ją z wcześniej ubitą śmietaną.
Gdy ser się upiecze na złoty kolor, wyłożyć na niego piankę i całość posypać pożeczkami.