Sposób przygotowania:
Śledź zielony smażony
Rozmrożone filety posyp wewnątrz lekko solą, pieprzem, suszem warzywnym i skrop sokiem z cytryny złóż i pozostaw na kilka godzin(na noc). Z mąki, jaja startej na drobno cebuli i mleka zrób ciasto gęściejsze niż naleśnikowe. Filety ponacinaj lekko od strony skórki podziel na połowy zalej ciastem. Blaszki fenkułu pokrój w 1 cm paski smaż razem ze śledziami. Smaż najpierw od strony skórki na złoto potem wewnętrzną stronę. Przed podaniem posmaruj lekko masłem od wewnętrznej strony. Usmażone paski fenkułu połóż na wierzchu. Podałem z frytkami i surówką z kapusty pekińskiej oraz ćwiartkami obranego ze skórki pomidora. UWAGA: drobne „niteczki” ości widoczne w śledziu przekrojonym po usmażeniu, można śmiało jeść, nie zaszkodzą.
Babciagramolka
Grzecznie cię pytam - czemu się znęcasz ? Przecież jak mi tu wstawisz ciurkiem kilka przepisów na śledzie to dobrze wiesz co się będzie działo .Barierę wokół komputera trzeba będzie ustawić bo Królowa Śledzi klawiaturę mi zaślini . Po drugie ja będę musiała iść do sklepu po śledzie ( a mi się nie chce ) .
Dobrze kombinujesz z tym fenkułem .
Kazik45
Choroba, juz tylko jeden taki mikry fenkuł na działce mi został, muszę jutro go "obrzezać", jeśli przymrozek za mnie tego nie zrobi