Śledź zielony smażony

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybkie w wykonaniu, chociaż nocne "leżakowanie" pozornie wydłuża czas wykonania.

Śledź zielony smażony

Składniki:

Śledź zielony smażony

 

  • Na 4 osoby:
  • 2 filety mrożone śledziowe(jeden filet składa się z 2 połówek);
  • ¼ cytryny;
  • ½ łyżeczki pieprzu naturalnego;
  • ¼ łyżeczki soli;
  • 1 łyżeczka suszu warzywnego(mieszanka);
  • 2-3 łodygi kopru włoskiego (fenkuł);
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej;
  • 2 łyżki mąki żytniej razowej
  • 1 jajko;
  • ½ szklanki mleka;
  • 1 cebula wielkości jajka;
  • olej do smażenia;
  • 5 dag masła;
  • 2 średnie pomidory.

Sposób przygotowania:

Śledź zielony smażony
Rozmrożone filety posyp wewnątrz lekko solą, pieprzem, suszem warzywnym i skrop sokiem z cytryny złóż i pozostaw na kilka godzin(na noc). Z mąki, jaja startej na drobno cebuli i mleka zrób ciasto gęściejsze niż naleśnikowe. Filety ponacinaj lekko od strony skórki podziel na połowy zalej ciastem. Blaszki fenkułu pokrój w 1 cm paski smaż razem ze śledziami. Smaż najpierw od strony skórki na złoto potem wewnętrzną stronę. Przed podaniem posmaruj lekko masłem od wewnętrznej strony. Usmażone paski fenkułu połóż na wierzchu. Podałem z frytkami i surówką z kapusty pekińskiej oraz ćwiartkami obranego ze skórki pomidora. UWAGA: drobne „niteczki” ości widoczne w śledziu przekrojonym po usmażeniu, można śmiało jeść, nie zaszkodzą.